Odakta sürdürülebilir finans var!

AKBANK GENEL MÜDÜRÜ KAAN GÜR, “SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMANA YENİLİK GETİRDİK” DİYOR. GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ MAHMUT AKTEN, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİNE ENTEGRE ETTİKLERİNİ ANLATIYOR. QNB TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ ÖMÜR TAN, “YEŞİL VE SOSYAL DÖNÜŞÜME DESTEK VERECEĞİZ” DERKEN TEKFEN HOLDİNG MALİ İŞLER BAŞKAN YARDIMCISI HAKAN DÜNDAR, “ROTAYI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ÇEVİRDİK” DİYE ANLATIYOR. VAKIFBANK GENEL MÜDÜRÜ ABDİ SERDAR ÜSTÜNSALİH İSE SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE LİDERLİK EDECEKLERİNİ İFADE EDİYOR.

ALİ ÇİÇEKLİ I a.cicekli@businesslife.com.tr

SORUMLU BİR FİNANSAL SİSTEM GELİŞİYOR

Sürdürülebilir finans, iş dünyasının ve toplumun kalıcı yararı için çevresel, sosyal yönetişim kriterlerini iş veya yatırım kararlarına entegre eden her türlü finansal hizmeti kapsayan sorumlu bir finansal sistemi öngörüyor. Dönüşümün daha sürdürülebilir bir ekonomiye ve geleceğe yönelmesini desteklemekte finansal hizmetler endüstrisinin rolünü doğru bir şekilde yönetebilmemiz gerekiyor. İş dünyası, riskleri azaltmaya ve sürdürülebilirliği karar alma süreçlerine dahil etmeye çalışıyor. Çeşitli sosyoekonomik ve iklim zorluklarına maruz kalma ve direnci değerlendirmek için senaryo analizi ve stres testi kullanıyorlar. Finansal kuruluşlar sürdürülebilirlik risklerinin entegrasyonuna ve olumsuz sürdürülebilirlik etkilerinin değerlendirilmesine yönelik yaklaşımlarını geliştirmeye ihtiyaç duyuyor. İklim açısından nötr bir ekonomiye geçiş, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için mevcut yatırım açığını kapatmak ve sürdürülebilir finansmanı büyütmek için finans kuruluşlarına sürdürülebilir finans çerçeveleri geliştirmek önemli gündem başlıkları… Banka genel müdürleri ve holding CFO’larının sürdürülebilir finansman başarıları dikkat çekiyor.

 

ABDİ SERDAR ÜSTÜNSALİH I VAKIFBANK GENEL MÜDÜRÜ

“ULUSLARARASI FONLAMADA ÖNCÜ KONUMDAYIZ”

“Bankamız en yüksek yurt dışı borçlanma tutarına sahip banka ve en yüksek sendikasyon bakiyesine sahip bankalardan biri konumunda. Bu anlamda uluslararası fonlama alanındaki öncü konumumuz bir kez daha teyit edilmiş oldu.”

VakıfBank olarak 5 ülkeden 45 bankanın katılımıyla 518,5 milyon dolar ve 331,4 milyon Euro olmak üzere toplam 870 milyon dolar tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi temin ettik. Yurt dışından sağladığımız kaynaklarla bankacılık sektörünün uluslararası piyasalardaki ve sürdürülebilirlik temalı finansman alanındaki öncü konumumuzu sürdürmeye devam ettik. Son olarak 367 gün vadeli, toplam 870 milyon dolar tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon işlemini başarıyla tamamladık.

YENİLEME ORANI

Yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan 10,2 milyar dolar tutarında yeni kaynak sağladık. Yılın ikinci sendikasyon kredisini de yüzde 133 oranında yenilemeyi başardık. Bu işlem, bankamızın sürdürülebilir finansman hedeflerine olan bağlılığını ve uluslararası piyasalarda ülkemize duyulan güveni bir kez daha gösteriyor. İşlemimize toplamda 1,1 milyar dolara yakın talep geldi. Buna karşılık sendikasyon kredimizi 870 milyon dolar karşılığı tutarla yeniledik. İşlem özelinde, geçen yılın aynı döneminde 8 olan en üst seviyede katılan banka sayısının 15’e yükselmesi, bu işlemin ulaştığı başarıyı ve VakıfBank’ın uluslararası alandaki güçlü konumunu açıkça gösteriyor. Ayrıca, Orta Doğu, Uzak Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika gibi geniş bir coğrafyadan, geçen yılın aynı döneminde yer almayan 12 yeni banka işleme katılım sağladı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE LİDERLİK EDECEĞİZ”

EN YÜKSEK YURT DIŞI BORÇLANMA Söz konusu işlemimizle birlikte sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredilerimizin toplamı 1,8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylece bankamız en yüksek yurt dışı borçlanma tutarına sahip banka olurken, en yüksek sendikasyon bakiyesine sahip bankalardan biri konumunda. Bu anlamda uluslararası fonlama alanındaki öncü konumumuz bir kez daha teyit edilmiş oldu.

DÖRT YILIN TEMASI Son 4 yıldır sendikasyon kredilerimiz sürdürülebilirlik temalı. Sürdürülebilirlik alanında sektöre yön veren ve birçok ilke imza atan öncü bir banka olarak bu yıl gerçekleştirdiğimiz sendikasyon işlemlerimizi sürdürülebilir finansman çerçevemizle tamamen uyumlu hale getirdik.

ÖNCÜLÜĞE DEVAM Sağladığımız uluslararası fonları çevresel ve sosyal temalı kredi ürünleriyle ekonomiye kazandırarak sadece finansal başarı değil, sürdürülebilir bir geleceğe liderlik etmeye de kararlıyız. Bundan sonraki dönemlerde de sürdürülebilir finansman alanındaki uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek bu alandaki ürünlerimizi çeşitlendirmeye ve Türk bankaları arasındaki öncü konumumuzu korumaya devam edeceğiz.’’

 

KAAN GÜR I AKBANK GENEL MÜDÜRÜ

“SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMANA YENİLİK GETİRDİK”

“2024 yılında, sürdürülebilir finansman alanına getirdiğimiz yeniliklerden dönüşümü öncelikli sektörler için 2030 yılı emisyon azaltım hedeflerimiz doğrultusunda attığımız adımlara, insan odaklı sürdürülebilirlik anlayışıyla geliştirdiğimiz sosyal yatırımlardan şeffaf yönetişim anlayışımızla hayata geçirdiğimiz iyileştirmelere, pek çok farklı alanda önemli ilerlemeler kaydettik.”

Akbank olarak MSCI sürdürülebilirlik notumuzu AA seviyesine yükselterek küresel liderler arasına girmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu başarının hem yerel hem küresel düzeyde, sürdürülebilirlik alanındaki öncülüğümüzü bir kez daha teyit ettiğine inanıyoruz. 2024 yılında, sürdürülebilir finansman alanına getirdiğimiz yeniliklerden dönüşümü öncelikli sektörler için 2030 yılı emisyon azaltım hedeflerimiz doğrultusunda attığımız adımlara, insan odaklı sürdürülebilirlik anlayışıyla geliştirdiğimiz sosyal yatırımlardan şeffaf yönetişim anlayışımızla hayata geçirdiğimiz iyileştirmelere, pek çok farklı alanda önemli ilerlemeler kaydettik. Ülkemizin düşük karbonlu ve kapsayıcı bir ekonomiye geçişine destek olarak sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz.

2030 HEDEFİ

Akbank olarak 2030 yılına kadar 800 milyar TL sürdürülebilir finansman sağlama hedefimiz bulunuyor. Bu kapsamda 2024 üçüncü çeyrek itibarıyla, 352 milyar TL’ye ulaşmış durumdayız. Enerjisa Üretim’e sağladığımız 100 milyon dolarlık yeşil finansmanla bu alandaki kararlılığımızın altını çizen bir işleme daha imza atmaktan gurur duyuyoruz. 2016 yılı itibarıyla enerji üretimi alanında, yalnızca yenilenebilir enerji üretimi projelerini kredilendirdik. Dışa bağımlılığı azaltmak için kapasite artışı, hibrit ve öz tüketim santral yatırımlarını odağımıza aldık. Bugün geldiğimiz noktada Akbank’ın toplam enerji portföyünde yenilenebilir enerji payı yüzde 76’ya ulaştı. Yenilikçi ve sürdürülebilir finansman çözümlerimizle Türkiye’nin ekonomik ve çevresel geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz.

“1 MİLYAR DOLARLIK PROJE DEVAM EDİYOR”

RES PROJESİ Toplam finansman tutarı 1 milyar dolar olan RES projesi, Akbank’la birlikte U.S. International Development Finance Corporation (DFC), Proparco, JPMorgan, HSBC, KfW IPEX-Bank ve Deutsche Investitions gibi önemli finans kuruluşlarının desteğiyle yürütülüyor. Aydın, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde kurulması planlanan santrallerin yılda 2.51 TWh elektrik üretmesi bekleniyor.

“ÖNEMİ BÜYÜK” Yatırımla birlikte Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması, yenilenebilir enerji teknolojilerinde yerli üretimin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması hedefleniyor. Enerjisa Enerji Üretim’in bu yatırımı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın YEKA RES-2 Modeli kapsamında gerçekleşmesi açısından da büyük önem taşıyor.

 

MAHMUT AKTEN I GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜRÜ

“İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİMİZE ENTEGRE EDİYORUZ”

“Sürdürülebilirlik, yönetişim, çevresel ve sosyal konularda aldığımız her türlü aksiyonu kapsıyor. Bu yüzden konuyu cinsiyet eşitliğinden, enerji verimliliğine, finansal okuryazarlığın artmasından döngüsel ekonomiye kadar tüm yönleriyle ele alıyor, iş yapış şekillerimize entegre ediyoruz.”

Garanti BBVA olarak 2000’li yılların başından bu yana sürdürülebilirlik alanında faaliyetlerimiz devam ediyor ve sürdürülebilirliği bankamızın stratejik önceliklerinden biri olarak tanımlıyoruz. Bu kapsamda bankamız ve müşterilerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızın dönüşümü için önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’de kömürden çıkış taahhüdü veren ve Birleşmiş Milletler Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne katılan ilk banka olmamız bu adımlarımızdan sadece birkaçı...

REKOR BAŞARI

Sürdürülebilirlik, yönetişim, çevresel ve sosyal konularda aldığımız her türlü aksiyonu kapsıyor. Bu yüzden konuyu cinsiyet eşitliğinden, enerji verimliliğine, finansal okuryazarlığın artmasından döngüsel ekonomiye kadar tüm yönleriyle ele alıyor, iş yapış şekillerimize entegre ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz çalışmaların S&P Global-CSA gibi uluslararası, tarafsız bir platform tarafından takdir görmesi ve 85 puanla rekor bir başarı elde etmemiz doğru yolda ilerlediğimizin bir göstergesi niteliğinde. Uluslararası ESG değerlendirme platformlarının kurumlardan beklentileri her yıl biraz daha artıyor. Dolayısıyla başarının sürdürülebilirliği için de gelişime devam etmek gerekiyor.

PAYDAŞLARLA GÜÇLÜ İLİŞKİ

Bu yılki değerlendirmede de finanse edilen emisyonlar, finansal kapsayıcılık, gelişmekte olan risklerin yönetimi gibi pek çok farklı alanda geliştirmeler yaptık. Bunun sonucunda da geçen yıla kıyasla 11 puanlık bir artışa imza attık. Şeffaf ve sürdürülebilir iş yapış anlayışımızın uluslararası arenanın en saygın değerlendirme kuruluşları arasında yer alan S&P Global-CSA tarafından takdir görmesi, paydaşlarımızla kurduğumuz güçlü ilişki adına bizim için büyük önem teşkil ediyor. Sürdürülebilir finans alanındaki ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimize verdiğimiz destek ve danışmanlığın yanı sıra, kendimize koyduğumuz iddialı hedefleri daha da ileri taşıyarak sürdürülebilirliğe her yönden katkı sağlamaya devam edeceğiz.

 

ÖMÜR TAN I QNB TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ

“YEŞİL VE SOSYAL DÖNÜŞÜME DESTEK VERECEĞİZ”

“Sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredimiz aracılığıyla Türkiye’nin yeşil ve sosyal dönüşümüne ve dış ticaretine destek vermeye devam edeceğiz."

QNB Türkiye olarak rekor taleple yenilediğimiz sendikasyon kredisiyle Türkiye ekonomisine 650 milyon dolar kaynak sağladık. Böylece önemli bir başarıya imza attık. Bir yıl, 2 yıl ve 3 yıl vadeli olmak üzere altı dilimle yenilediğimiz sendikasyon kredisiyle hem Türkiye ekonomisine 650 milyon dolarlık kaynak sağladık hem son 5 yılda 3 yıl vadeli kaynak temin eden tek Türk Bankası olduk. Yeni sendikasyon kredimize vadesi gelen kredi tutarının iki katını aşan, 1 milyar dolardan fazla yatırımcı talebi geldi. Bu güçlü talep sonrası sendikasyon kredimizi 650 milyon dolar karşılığı tutarla yüzde 130 oranında yeniledik.

Sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredimiz aracılığıyla Türkiye’nin yeşil ve sosyal dönüşümüne ve dış ticaretine destek vermeye devam edecek. Borçlanmada kullanılan sürdürülebilirlik taahhütleri arasında Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat depremi nedeniyle hasar gören bölgelere kullandırılan krediler ve QNB Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi’ne uygun olarak kullandırılan yeşil krediler yer alıyor.

“İLKLERE İMZA ATTIK”

Sendikasyon kredisine gelen yüksek talep hem Türkiye’ye hem QNB Türkiye’ye duyulan güçlü güvenin kanıtı oldu. Sürdürülebilirlik bağlantılı gerçekleşen yeni sendikasyon borçlanmamızın 3 yıla kadar yayılan vadesiyle Türkiye sendikasyon piyasasındaki öncü rolümüzü ve yatırımcılarımızın hem ülkemize hem bankamıza duyduğu güveni bir kez daha ortaya koyduk. Bankamızın başarısının uluslararası finansal piyasalardaki yansıması olarak gördüğümüz sendikasyonumuzda 21 yeni banka yer almasının gururunu ayrıca yaşıyoruz. Gerek deprem bölgesine sağladığımız krediler gerekse yeşil krediler kapsamında reel sektörün yeşil ve sosyal dönüşümü için verdiğimiz destek sendikasyon kredimizin odağında yer alıyor. Yeni sendikasyon kredimiz aracılığıyla, Türkiye ekonomisinin gelişimi ve dış ticaretin güçlenmesi hedeflerine ulaşmak için çalışmaya ve ekonomik kalkınmaya katkı sunmaya devam edeceğiz.

BUSINESS LIFE