YENİ DÖNEMİN ANAHTARI: KOLEKTİF LİDERLİK

İçinde bulunduğumuz dönem, pek çok şeyi kökten şekillendirmeye zorluyor. Bunlar arasında yönetim anlayışı da var. Artık hiyerarşinin önemi azalıyor ve kolektif liderliğe geçiş zorunlu hale geliyor. Bu da ekiplerin önemini artırıyor. Katılımcı anlayış devreye giriyor. Aile üyelerinin iş başında olduğu birçok tanınmış markada işler bağımsız CEO'ya bırakılsa da Zeynep Bodur Okyay önderliğindeki Kale Grubu gibi önemli şirketlerde liderlik ailede... Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, kadın ve erkeğin eşit temsil edildiği çalışma hayatının ehemmiyetine dikkati çekiyor. Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Ailesi'nin 3. nesil üyesi Ali Sabancı, ayakları üzerinde durabilen, ne istediğini bilen 'müstakil bireyler' yetiştirilmesinden yana. ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, dünyada dokunulmadık nokta bırakmamak için 7 gün 24 saat çalıştıklarını anlatıyor. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar her işi 'Biz' duygusuyla yaptıklarını ve yollarının kesiştiği herkesi kendilerinden bir parça olarak gördüklerinin altını çiziyor. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise işlerine değer katacak ve fırsat oluşturacak alanlara odaklandıklarını dile getiriyor.

KRİTER; ADANMIŞLIK  VE YETKİNLİK

Devler yol haritalarını tespit ederken kurumsal kültürleriyle hareket ediyor, öncelikle adanmışlık ve yetkinlik kriterlerini baz alıyor. İnsan kaynağı ve performans idaresini, Ar-Ge ve inovasyon ile sosyal sorumluluk alanlarındaki güçlü uygulamalarıyla desteklerken, iş modellerini de çağın gereklerine uygun adımlarla süslüyor…

FIRSAT EŞİTLİĞİ…

Business Life’ın sorularına içten yanıtlar veren liderler, aile üyelerinin ve profesyonellerin de dahil edildiği, kapsayıcı yönetim yapılarını anlatı yor. Oluşturdukları güçlü stratejide, bu işbirliğinin payına işaret ederken, belirledikleri politikalarla uyumlu amaçlarını hangi kademelere yaydıklarından ve takip aşamasından bahsediyorlar. Yeni dönem ajandalarından söz ederken özellikle üzerinde durdukları husus ise üst kademede cinsiyet ayırt etmeksizin sağladıkları fırsat eşitliği…

‘EN İYİYİ HEDEF ALIYOR VE BU AZİMLE ÇALIŞIYORUZ’

Koç Holding, Türkiye’ye gurur kaynağı kurumlar ve insanlar kazandırmaya devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, ülkemizin sanayisine en fazla yatırım yapan topluluk olmayı sürdürdüklerinin altını çiziyor.

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da en büyük kuruluşları arasında yer alan Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, iş yapma biçimleri ve tüketici alışkanlıklarının önemli bir değişim geçirdiğine dikkati çekti… 

‘KURUMSAL YETKİNLİKLERİMİZ GELİŞİYOR’

Merhum Vehbi Koç'un “Ülkem varsa ben de varım, demokrasi varsa hepimiz varız” sözünün ışığında, ‘Koç Topluluğu’ kuruluşundan bu yana ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine öncülük etmeye ve değer katmaya odaklandı. 100'üncü yılımıza doğru emin adımlarla ilerlerken küreselleşmeye, yenilikçiliğe, teknolojiye ve yaratıcılığa verdiğimiz önemle büyümeye devam ediyoruz. En önemlisi de ülkemize gurur kaynağı kurumlar ve insanlar kazandırıyoruz. Topluluğumuzu geleceğe taşıyacak insan kaynağımızı ve kurumsal yetkinliklerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Tüketiciler için yarattığımız değer, teknoloji gücümüz ve markalarımızla rekabetçi avantaj yaratmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de mevcut çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürürken ülkemizin kalkınması için üzerimize düşeni yapacağız.

‘ASIL BAŞARIMIZ, GÜÇLÜ İTİBARIMIZ VE DEĞERLER’

Her zaman, her koşulda, yılmadan, cesaretle ve sorumlulukla art arda yeni yatırımlara ve atılımlara devam ettik. Ülkemizin kalkınmasındaki itici güç olmaya gayret gösterdik. 90 yılı aşkın süredir devam ettirdiğimiz başarılarımızı, ülkemize ve insanımıza duyduğumuz sevginin ve bağlılığın bir neticesi olarak nitelendiriyorum. Asıl başarımızın yarattığımız şirketler veya ürünler değil, güçlü itibarımız ve istikrarla temsil ettiğimiz değerler olduğuna inanıyorum. Kuruluşumuzdan bu yana üzerine titreyerek koruduğumuz değerlerimizin, laik cumhuriyetin ilke ve devrimlerine bağlılığımızın, bugün ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu görüyoruz. Türk iş dünyasının öncü kuruluşu olarak her konuda ve her alanda, dürüst ve adil iş yapış şeklimizden, ürünlerimizin kalitesine, markalarımızdan teknoloji gücümüze kadar dünya standartlarını ve en iyiyi hedef alıyor ve bu azimle çalışıyoruz.

‘CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA’

Toplumsal cinsiyet eşitliği, Koç Topluluğu’nun öncelikleri arasında. Kadın ve erkeğin eşit temsil edildiği çalışma hayatı ortak hedefimizi oluşturuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalarımızı, ‘Ülkem İçin’ projemiz ve ‘Etki Lideri’ olarak dahil olduğumuz küresel dayanışma hareketi ‘HeForShe’ kapsamında kararlılıkla sürdürüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği seminerlerini bayilerimiz aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına taşıyoruz.

***

‘KURALLAR HERKESE EŞİT UYGULANMALI’ 

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Ailesi’nde, 3. neslin en öne çıkan üyelerinden Ali Sabancı, dinamiklerine ve yeni girişimciliK anlayışlarına açımlık getirdi… 

İŞİN, YATIRIMCILAR İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE DEĞER YARATMASI ÖNEMLİ…

Hissi bir yaklaşımla yönetilen aile işletmelerinde, ehil olup olmadığına bakılmadan tüm aile üyelerinden şirkette çalışması bekleniyor. Burada temel amaç aileyi bir arada tutmak. Oysa pragmatik bir yaklaşımla yönetilen şirketlerde işin, yatırımcıları için sürdürülebilir şekilde değer yaratması önemli. 

AİLE BİREYLERİNİN ŞİRKETTE ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU YOK!

Ben aile bireylerinin şirkette çalışma zorunluluğu olmadığını düşünüyorum. Müstakil bireyler yetiştirelim. Kendi ayakları üzerinde durabilen, ne istediğini bilen, bir yerlerde iş yapabilen insan, müstakil bireydir. Aile şirketlerinde bir aile anayasası kurulması gerektiğinin de altını çizen Sabancı, "Aile anayasası kuracaksanız, istisnasız kurallarını uygulayın. Kurallar herkese eşit uygulamak lazım" dedi.

***

ÖMER M. KOÇ:‘KOMBİNE CİRO, MİLLİ GELİRİMİZİN %7’Sİ’

Son 5 senedeki yaklaşık 35 milyar TL’lik yatırımın üzerine 2018’in ilk 9 ayında 6.4 milyar TL civarında yatırım gerçekleştirdik. Yatırımlarımıza devam ederken mali yapımızı sağlam tutuyor, risk yönetimi sistemlerimize özel önem vermeyi sürdürüyoruz. Kombine ciro, Türkiye milli gelirinin %7’sine eşdeğer. Şirketlerimiz ülkemizin ihracatının %10’unu gerçekleştiriyor. Ne mutlu ki, bu sene de ciro büyüklüğü ve ihracat sıralamalarının ilk 10’unda dört şirketimiz yer aldı. Ödediğimiz vergiler, ülkemizin vergi gelirlerinin %8’ine tekabül ediyor. Türkiye’ de özel sektör Ar-Ge yatırımlarında, Ar-Ge merkezi sayısında ve Ar-Ge personeli istihdamında açık ara öndeyiz. 2007-2017 döneminde yaklaşık 8.2 milyar TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik. Borsa İstanbul’da halka açık şirketlerimizin piyasa değeri toplam piyasa değerinin yüzde 19’u. En büyük piyasa değerine sahip şirket Koç Holding.

***

‘GLOBAL BÜYÜMEYE IŞIK HIZIYLA DEVAM EDECEĞİZ’

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıdğlu, 2019 ajandalarının ilk sırasında yer alan konulara açıklık getirdi. 2018’i raporlayan, 2019 beklentilerini sıralayan Orakçıoğlu odaK noktalarından bahsederken, bu yıl yapacakları yatırımları rakamlar eşliğinde aktardı.

2019 ajandamızda ilk sırada her zaman olduğu gibi global bir marka olma yolunda atılımlarımıza ışık hızında devam etmek var. Şu anda Avustralya’dan Brezilya’ya, Rusya’dan Güney Afrika’ya dünyanın her yerindeyiz ve dünyada dokunulmadık nokta bırakmamak için 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Bunun yanı sıra hem iç pazarda hem de yurt dışında e-ticaret bizim için önemli bir konu olmaya devam edecek.

'E-TİCARETTE BÜYÜMEYE ODAKLANACAĞIZ'

2019 yılında odaklanacağımız konu başlıkları iç pazarda verimlilik ve performans değerlendirmesi ile yurt dışında markalarımızın giderek artan performansının geliştirilmesi olacak. Hem yurtiçinde hem yurt dışında ise odaklanacağımız ortak konu ise e-ticarette büyümek ve gelişmek olacak.

DANIŞMANLIKLAR VE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ…

Her şirkette olduğu gibi bir yönetim kurulumuz ve bir icra kurulumuz var. Aynı zamanda farklı alanlarda uygulamanın içindeki arkadaşlarımızın aldığı danışmanlıklar ve stratejik iş birliği yaptığımız paydaşlarımız var.

YURT DIŞINDA 40 MAĞAZA DAHA

2018 yılında sene başında planladığımız gibi TL bazında tüm hedeflerimizi tutturduk ve yurt dışı büyüme planlarımızın tamamını gerçekleştirdik. 2019 yılı hedef ve beklentimiz bu yıl da olduğu gibi global büyümemize ışık hızıyla devam etmek. Amacımız yurt dışında an itibariyle sahip olduğumuz 180 mağazaya en az 40 mağaza daha eklemek ve bunlardan birçoğunun açılış tarihlerini şimdiden belirledik. Bunun yanı sıra e-ticarette hedeflerimiz yüksek. Hedefimiz e-ticarette %70, ihracatta ise %40 büyüme sağlamak olacak.

İHRACATTA %40 BÜYÜME HEDEFİ

2018 yılında toplam yatırımımız 80 milyon TL oldu. Bu yatırımın yarısını yurtiçi yatırımlarımıza ve fabrika iyileştirmelerimize, kalan yarısını ise yurt dışı yatırımlarımıza kullandık. 2019 yılı yatırımlarımızı planlamaya devam ediyoruz. İhracat hedefimiz ise belirttiğim üzere %40 büyüme sağlamak. 2019 yılında yurtiçinde ve yurt dışında bulunan mağazalarımızın sayılarını eşitlemeyi hedefliyoruz.

***

 ‘ORTAK AKLI KULLANMAYA ÖNEM VERİYORUZ’
Kale Grubu, Paylaşımcı Yönetimin gücüne inanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, grup şirketlerinin gelecek perspektifini, ülKemize büyüK değerler kazandırmış çok önemli profesyonel isimlerle birlikte ve 360 derece bakış açısıyla çizdiklerini belirtti.

Ortak aklı kullanmaya önem veriyoruz. Kolektif liderliğe geçiş ile birlikte katılımcı yönetim anlayışı devreye giriyor. Bu da ekiplerin önemini artırıyor. Gruptaki herkesin tüm potansiyellerini etkin ve verimli kullanmaya; bilgi, birikim, bilinç, bakış açısı üretme gücünü işe katmalarını sağlamak için ortam yaratmaya çalışıyoruz. Kurucu felsefemizin merkeze aldığı gibi, insana yatırımı önemsiyoruz. En büyük potansiyelimiz olan insan kaynağımıza sürdürülebilir yatırımlar yapıyoruz. 

‘GELECEĞİN KALELERİ’ PROJESİ…

‘Geleceğin Kaleleri’ projesiyle değerlerimize bağlı, grubumuzu geleceğe taşıyacak liderleri içeriden yetiştirmeyi, en büyük potansiyelimiz olan insan kaynağımıza sürdürülebilir yatırım yapmayı amaç edindik. Ayrıca yürüttüğümüz ‘Dijital Dönüşüm Programı’yla yöneticilerimizin, çağın gerektirdiği yetkinliklerin ötesine geçebilmelerini sağlayacak deneyimler kazanmasını öngördük. Zaten görüyoruz ki insana yatırım, her alanda olduğu gibi sanayide de belirleyici etmen olmaya devam edecek. 

‘KATILIMCI SÜREÇ İÇİN DEĞER ÜRETİLMELİ’

Sürekli değişim ve sürekli gelişim, çok uzun zamandır şirketlerin sürdürülebilirliğinin anahtarı... Değişimin önemli özelliklerinden biri de katılımcılık gerektirmesi. Katılımcı süreç için, katılanların bir değer üretmesi gerek. İnsan kendi işini en iyi yapabilecek yetenek, bilgi ve beceriye sahip olursa katkı yapabilir. Biz de katılımcı yönetimin gücü üzerinde kafa yoruyoruz. Sadece içimizde değil, gerçekleştirdiğimiz tüm projelerimizde katılımcı anlayışla, ortak akılla ilerlemeyi önceliklendiriyoruz. Biliyoruz ki, bu şekilde geleceği yakalayabilir, değişebilir, gelişebiliriz. 

POLİTİKALAR İLE UYUMLU HEDEFLER

Kale Grubu, faaliyet gösterdiği iki ana eksende; yapı ürünleri ve savunma ve havacılık alanlarında iç pazar liderliğini ve bölgesel güç olma prensibini şiar edinmiş bir topluluk. Bu yapıyı güçlendirerek sürdürebilmek için trend belirleyici pozisyonunuzu korumak zorundasınız. Biz, tasarımdan üretim bantlarına, Ar-Ge’den pazarlama kanallarına kadar her aşamada ortak hedeflerimizi herkesin içselleştirmesini önemsiyoruz. Hedefleri sahiplenmek için herkesin, bunun bir parçası olduğunu bilmesi ve hissetmesi önemli. Bu nedenle ortak akılla belirlediğimiz politikalar ile uyumlu hedeflerin yönetiminde buyurgan değil katılımcı olmaya ve tüm süreçleri ölçmeye gayret ediyoruz.

‘CİNSİYET AYIRT ETMEKSİZİN FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLIYORUZ’

Hiçbir alanda kadın erkek ayrımını ve bundan doğan fırsat eşitsizliğini doğru bulmasam da maalesef ülkemizde kadınların iş hayatına girişinde, ona biçilen toplumsal rol nedeniyle pek çok engel var. Grubumuz bünyesinde cinsiyet ayrımı bir yana konumdan, deneyimden veya herhangi bir özellikten dolayı fırsat eşitsizliği söz konusu değildir. Sunulan herhangi bir olanaktan ayrım yapılmaksızın herkesin eşit biçimde yararlanmasına özen gösteriyoruz. Yapı ürünleri, savunma ve havacılık gibi sert sektörlerde çalışmamıza karşın grubumuzda kadın çalışan oranı %21 ve üst düzey kadın yönetici oranı %42 gibi yüksek bir seviyede. Kadın çalışanların, kadın yöneticilerin şirketlerin vizyonuna ve verimliliğine büyük katkı sağladığına inanıyorum.

***

‘LİDERLİK  SORUMLULUĞUYLA HAREKET EDİYORUZ’
Abdi ibrahim hiçbir planını ertelemedi ve yatırımlarına son hızla devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanı nezih Barut, yeni işe alım programlarının da bu inancın tezahürü olduğunu bildirdi. barut, sektör liderliğinin sadece finansal sonuçlar ve pazar payından ibaret olmadığı düşüncesinde. 

Tüm zor zamanlarda olduğu gibi son dönemde yaşadığımız dalgalı süreçte de işimize dört elle sarıldık. Süregelen yatırımlarımızı, planladığımız düzende yürüttüğümüz gibi başta yerelleşme olmak üzere sektörümüze, işimize değer katacak, bize fırsat yaratacak alanlara odaklandık.

‘EK İSTİHDAM İMKÂNIMIZ DOĞDU’

Bu çabaların bir sonucu olarak ek istihdam oluşturma, yeni işe alım yapma imkânımız doğdu. Mevcut şartlar karşısında da hiçbir planımızı ertelemedik, yatırımlarımız son hız devam ediyor. Yeni işe alım programımız da bu inancın bir tezahürü.

2 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

Türkiye’nin en büyük biyoteknoloji tesisini Mayıs 2018’de faaliyete geçirdik. Yeni hormon alanımızda da üretim başladı. Göz ürünleri için özel olarak tasarlanan oftalmoloji üretim alanımız tamamlanmak üzere. Bu yatırım sayesinde halen çoğu ithal olan oftalmoloji ürünleri artık Türkiye’de üretilir hale gelecek. Steril Enjektabl&Onkoloji Üretim Tesisleri ise bir diğer önemli yatırımımız. Türkiye’nin en büyüğü olacak bu tesisimizde 2020’de üretime başlayacağız. Esenyurt Üretim Kompleksimiz’deki konvansiyonel ilaç üretim tesisimize de yatırımlarımız devam ediyor. 2015’ten 2020 yılına kadar toplamda 2 milyar TL’lik yatırımı ülkemize ve endüstrimize kazandırmış olacağız.

‘YERELLEŞMENİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİYİZ’

Hedefimiz, oluşturacağımız yeni işbirlikleriyle üretim hizmeti alanında daha da büyümek ve sadece Türkiye değil, yurt dışı pazarlar için de üretim üssü haline gelmek. Bunun için üretim altyapımızı sürekli olarak güçlendiriyor ve dünyayla yarışır standartlarımızı işbirliği yaptığımız şirketlerin hizmetine sunuyoruz. İlerleyen dönemde de Türkiye’nin büyüme hedeflerinde itici güç olma misyonuyla önemli işbirlikleri geliştirmeye devam edeceğiz.

***

‘HER İŞİ ‘BİZ’ DUYGUSUYLA YAPIYORUZ’
Kibar grubu şirketleri tüm çalışanları ve paydaşlarıyla topluma karşı sorumluluklarının bilinciyle işbirlikçi bir yaklaşım sergiliyor. Başarıya katkıda bulunan herkesin birbirine duyduğu güvenin yanı sıra, yenilikçi bakış açısı sayesinde hedeflerini gerçekleştiriyor. Kibar Holding yönetim Kurulu başkanı Ali Kibar’ın mesajları ilham verici…

Gerek çalışma arkadaşlarımız gerekse de paydaşlarımızla ilkeler doğrultusunda kalıcı ve sağlam ilişkiler geliştiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, mutlu olmayan bir ekipten, memnuniyet verici bir sonuç beklenemez.

‘ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZI DİNLİYORUZ’

Bu nedenle yaptığımız her işi ‘Biz’ duygusuyla yapıyor, yolu Kibar Holding ile kesişen herkesi ailemizin bir parçası olarak görüyoruz. Geleceğimizi planlarken çalışma arkadaşlarımızı dinliyor, onlardan gelen geri bildirimleri değerlendiriyoruz. Herkesin birbirinden öğreneceği çok şeyi olduğuna inanıyoruz.

‘GÜÇLÜ BİR İŞ KÜLTÜRÜNE SAHİBİZ’

46 yıllık köklü bir geçmişe sahibiz. Yıllar içinde bilginin deneyimle harmanlandığı ve adeta makine gibi işleyen güçlü bir iş kültürümüz var. En alttan en üst kademeye kadar çalışma arkadaşlarımızın fikirlerine değer veriyor ve ortak akılla hareket etmeyi önemsiyoruz. Çünkü Kibar Holding ailesinin her bir üyesinin büyük küçük demeden sunduğu katkılar, başarımızda büyük pay sahibi. Kibar Holding’in ana değerlerinden olan çalışkanlık, güven ve yenilikçilik ilkeleri doğrultusunda çalışma ekosistemimizi oluşturuyor, çalışma arkadaşlarımızın sahip olduğu potansiyeli ortaya koyabileceği imkânlar yaratıyoruz. Bu kapsamda çalışma arkadaşlarımızın yaratıcı ve yenilikçi fikirlerini ortaya çıkarmak, başarı hikâyelerini grup şirketleriyle paylaşmak üzere geçtiğimiz yıl Mavi Damla Ödülleri’ni hayata geçirdik. 

‘EN İYİSİNİ HAYÂL EDİYORUZ’

Otomotivden alüminyuma, ambalajdan gıdaya kadar pek çok sektörde faaliyet gösteriyor ve işimizde her zaman için en iyisini hayâl ediyoruz. Bu nedenle bir yandan verimliliğimizi artıracak, bir yandan da ürün kalitemizi yükseltecek teknolojik yatırımlar yapıyoruz. İnsan kaynağının bu sürecin en önemli unsuru olduğunun bilincindeyiz. Çünkü ancak doğru bir ekiple çalışıyorsanız kendi fırsatlarınızı yaratabilir, karşınıza çıkan fırsatları doğru şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu açıdan her kademedeki çalışma arkadaşımıza çok güveniyor, insan kaynağına yatırım yapmayı son derece önemsiyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın kendilerini geliştirebileceği eğitimler düzenliyor, onlara grup içinde farklı kariyer imkânları sunuyoruz. İş dışında da bir arada olabileceğimiz etkinlikler düzenliyoruz. Örneğin üç yıldır düzenlediğimiz spor şenlikleriyle birlikte mücadele etme ve takım olarak çalışma kültürünü pekiştiriyoruz.

HER ALANDA FIRSAT EŞİTLİĞİ..

Refah seviyesi yüksek ve gelişmiş ekonomiye sahip ülkelere baktığımızda kadınların iş ve sosyal hayatta oldukça etkin olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin hem siyasi hem de ekonomik hedeflerine ulaşmasının yolu kadınların her alanda çok daha aktif olmasından geçiyor. Biz de bu bilinci taşıyor ve sadece yönetim kademesinde değil, Kibar Holding’in her alanında fırsat eşitliğini sağlama vizyonuyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Seyfettin Bayram

s.bayram@businesslife.com.tr

Duygu Eren

d.eren@businesslife.com.tr