Saatçiliğin Sanatsal Ruhu İstanbul’dan Geçti

Grand PrIx d’HorlogerIe de Genève (GPHG) Sergisi, saatçiliğin sanatsal ruhunu İstanbul’a taşıdı. Vakko’nun katkıları ve Garanti BBVA Özel Bankacılık iş birliğiyle gerçekleşen bu özel etkinlik, global saatçilik kültürünü Türkiye’ye taşıyan önemli bir buluşmaya sahne oldu.

İsviçre merkezli GPHG Vakfı (Grand Prix d’Horlogerie de Genève) tarafından her yıl düzenlenen ve saat dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen GPHG sergisi, Vakko’nun katkıları ve Garanti BBVA Özel Bankacılık sponsorluğuyla ilk kez Türkiye’de düzenlendi. Vakko Hotel Sumahan Bosphorus’ta gerçekleşen etkinlikte, saatçilik kültürünün tasarım ve ustalık boyutu İstanbul’daki saat tutkunlarıyla buluşturuldu.

Her yıl İsviçre, Tokyo, New York, Paris, Singapur, Dubai ve Macao gibi dünya şehirlerinde düzenlenen, yüksek saatçiliğin en seçkin örneklerine yer veren ve bu yıl Vakko’nun katkılarıyla İstanbul’a taşınan serginin açılışı gerçekleştirildi.

ZANAATKÂRLIK, ESTETİK VE YENİLİK İSTANBUL BOĞAZI’NDA BULUŞTU!

Saat dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG), yüksek saatçiliğin kültürel ve sanatsal değerlerini uluslararası ölçekte tanıtmayı amaçlayan bağımsız bir vakıf tarafından düzenleniyor. Her yıl Cenevre’de gerçekleşen ödül töreni öncesinde, dünyanın en ikonik şehirlerinde finalist saatlerin sergilendiği bu özel etkinlik ilk kez İstanbul’a taşındı. Türkiye ile İsviçre arasında diplomatik ilişkilerin 100. yılının kutlandığı bu anlamlı yılda Vakko’nun katkılarıyla düzenlenen sergi, GPHG jürisinin belirlediği 57 markanın 15 farklı kategoride yarışan 90 finalist saatini bir araya getirerek yüksek saatçiliğin teknik ustalık, estetik zarafet ve yaratıcı tasarımla buluştuğu örnekleri gözler önüne serdi.

ÖZEL SEÇKİ

Dünyanın en önde gelen saat markaları; Amida, Andersen Genève, Anton Suhanov, Arnold & Son, Armin Strom, Atelier Wen, Audemars Piguet, Beda’a, Behrens, Bovet 1822, Breguet, Bvlgari, Bvlgari x MB&F, Chopard, Christopher Ward London, Czapek, Daniel Roth, Denis Flageollet, Dennison, Dior Montres, Fam Al Hut, Fiona Krüger, Franck Muller, Garrick, Gérald Genta, Grand Seiko, Greubel Forsey, Gucci, H. Moser & Cie, Hazemann & Monnin, Hermès, Jacob & Co., Kurono Tokyo, Laurent Ferrier, L’Épée 1839, Louis Vuitton, Louis Vuitton x Voutilainen, Luca Soprana, M.A.D. Editions, MB&F, Miki Eleta, Ming, Mr Jones Watches, Nomos Glashütte, Otsuka Lotec, Parmigiani Fleurier, Piaget, Raúl Pagès, Simon Brette, Tasaki, Tiffany & Co., Trilobe, Urban Jürgensen, Van Cleef & Arpels, Voutilainen ve Zenith’in yer aldığı seçki, izleyicilere zamanın ötesine geçen bir zanaatkârlık yolculuğu sundu. Zarafeti, ustalığı ve estetiği odağına alan Vakko ev sahipliğinde gerçekleşen seçkin serginin açılışına İsviçre Büyükelçisi Guillaume Scheurer, GPHG Vakfı Başkanı Raymond Loretan, Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, Vakko CEO’su Jaklin Güner ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ceren Acer Kezik katılım sağladı.

ZAMANIN SANATINA VE USTALIĞA ÖVGÜ

GPHG’nin Türkiye’ye taşınmasıyla ilgili duygularını paylaşan Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, “Bu sergi, yalnızca yüksek saatçiliğe değil, zamanın sanatına, estetik ve ustalığa da bir övgü niteliğinde. Vakko olarak moda ile başlayan yolculuğumuzu sanat, kültür ve yaşamın farklı alanlarıyla buluşturarak sürdürdük. Bugün, bu vizyonumuzun doğal bir uzantısı olarak, saatçiliğin en prestijli uluslararası platformunu Türkiye’ye getirmenin gururunu yaşıyoruz. GPHG, yalnızca saatçiliğin değil, aynı zamanda insan yaratıcılığının, zarafetin ve kültürel diyaloğun da kutlandığı bir platform. Bu iş birliğiyle, İsviçre saatçiliğinin sanatsal ve kültürel ruhunu Türkiye’ye taşıyor; iki ülkenin 100 yıllık dostluğunu anlamlı bir anda onurlandırıyoruz. Vakko’nun zarafeti, estetiği ve kültürel vizyonu doğrultusunda bu eşsiz deneyime ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sergi, yalnızca bir etkinlik değil aynı zamanda Vakko’nun zanaat, sanat ve mükemmeliyet anlayışını bir kez daha ortaya koyan kültürel bir buluşmadır” dedi.

DOSTLUĞUN 100. YILI

GPHG Vakfı Başkanı Raymond Loretan da yaptığı konuşmada “İsviçre ile Türkiye arasındaki dostluk antlaşmasının 100. yılının kutlandığı bu anlamlı dönemde, GPHG Vakfı olarak akademimizin aday gösterdiği saatlerden oluşan sergiyi Türkiye’de ilk kez sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu sergi, çağdaş saatçiliğin yaratıcılığı ve mükemmeliyetine dair eşsiz bir panoramayı kamuoyuna sunarak İsviçre sanayisinin amiral gemisini temsil ediyor. GPHG olarak yılın en özel saat tasarımlarını layıkıyla öne çıkarmayı ve İstanbul’da ve tüm Türkiye’de saatçiliğin sanatsal yönüne dair merak ve tutkuyu canlandırmayı amaçlayan Vakko gibi güçlü ve prestijli bir ortak bulduğumuz için mutluyuz. İsviçre ile Türkiye arasındaki dostane ilişkileri pekiştiren bu verimli kültürel iş birliğinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diyerek etkinliğe ve Vakko ile iş birliğinden duyduğu mutluluğa vurgu yaptı.
İsviçre Büyükelçisi Guillaume Scheurer, “Bu yıl, Türkiye ve İsviçre arasındaki 100 yıllık dostluğu kutluyoruz. Ortak değerlerimiz olan karşılıklı saygı, uluslararası iş birliği ve bölgesel istikrara bağlılık, bu güçlü ilişkiyi her zaman besledi. Zanaatkârlık, mükemmellik ve yenilikçilik ise Vakko ile olan bu özel iş birliğimizin temelini oluşturuyor. Bu değerler, hem İsviçre kimliğinin ayrılmaz bir parçası hem de Vakko’nun tüm yaratımlarında hayat bulan unsurlar” dedi.
Bağımsız Saat ve Mücevher Uzmanı Gianfranco Ritschel, GPHG jürisinin belirlediği 90 finalist saat hakkında bilgiler verdi.
57 markanın 15 farklı kategoride yarışan 90 seçkin saat hakkında detaylı bilgiye gphg.org/en/gphg-2025/nominated-timepieces adresinden ulaşılabilir.

BUSINESS LIFE