TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Bu yıl TAV Havalimanları’nın 25. yılını kutluyoruz. Geride bıraktığımız çeyrek asırda, küresel ayak izi 30’dan fazla ülkede 100’den fazla havalimanına ulaşan, tüm dünyada tercih edilen bir marka yarattık. Önümüzdeki 20 yıl içinde, küresel yolcu trafiğinin iki katına çıkarak 20 milyar yolcuya ulaşması ve bu büyümeye cevap verebilmek için de 2,4 trilyon dolarlık havalimanı altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Sahip olduğumuz özgün iş modeli, bilgi birikimi ve insan kaynağımızla fırsatları değerlendirmeyi sürdüreceğiz” dedi.
TAV Havalimanları 2024 yılının finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Şirketin toplam yolcu trafiği yüzde 11 artarak 107 milyona ulaştı. Son üç yılda 2,5 milyar Euro’luk bir yatırım programı yürüten şirket, Almatı’nın ardından Antalya ve Ankara’daki yatırımlarını da tamamlamaya hazırlanıyor. Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları’nın konsolide cirosu 2024’te yüzde 27 artışla 1,7 milyar Euro’ya ulaştı. Şirket 489 milyon Euro FAVÖK ve 183 milyon Euro net kâr açıkladı.
“BAŞARILI BİR YILDI”
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Operasyonel ve finansal sonuçlar itibarıyla başarılı bir yılı geride bıraktık. 2024’te yüzde 11 büyümeyle 107 milyon yolcuya ve yüzde 13 büyümeyle 71 milyon dış hat yolcusuna hizmet verdik. Havalimanlarımızda faaliyet gösteren havayollarının filo genişleme stratejileri, canlı seyahat talebi, yakıt verimliliği artan uçaklar sayesinde havacılığın daha erişilebilir hale gelmesi, küresel orta sınıfın genişlemesi ve uzayan yaz sezonu yolcu trafiğindeki büyümeyi destekleyen faktörler arasında yer aldı. Artan elektronik ticaretin hacmi de hava kargo trafiğini desteklemeye devam etti. 2024’te güçlü trafik performansını kuvvetli finansal sonuçlara yansıtmayı başardık. Ciromuz yüzde 27 artışla 1,66 milyar Euro oldu. FAVÖK yüzde 27 artarak 489 milyon Euro’ya ulaştı” dedi.
“YATIRIM PROGRAMINI TAMAMLAMAYA YAKLAŞTIK”
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, havacılık sektörünün geleceğine duydukları güvenle 2021’de başladıkları yoğun yatırım programını tamamlamaya yaklaştıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “2025 sonuna kadar, Almatı Havalimanı’nın satın alınması, DHMİ’ye yapılan peşin kira ödemeleri ve diğer yatırımlarımızı da içeren toplam yatırım büyüklüğümüz 2,5 milyar Euro’yu aşacak. Bu program sayesinde, imtiyazlarımızın FAVÖK’e göre ağırlıklandırılmış ortalama süresi 2019’da 9 yılken 2025 itibarıyla 32 yıla çıktı. Almatı Havalimanı’nda yeni dış hat terminalini Haziran 2024’te açtık. Terminal ve altyapı iyileştirmeleri için toplam 257 milyon Euro yatırım yaptık.
FAVÖK HEDEFİ
Antalya Havalimanı’ndaki 850 milyon Euro’luk yatırımımızın yüzde 96’sı tamamlandı ve yeni dış hat terminalini nisanda açmaya hazırlanıyoruz. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki 210 milyon Euro büyüklüğündeki hava tarafı genişletme yatırımlarının da 2025’in ikinci çeyreğinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bodrum ve İzmir’de güneş enerjisi santrallerinin yapımı devam ediyor. Ankara’da da yakında inşaata başlamayı hedefliyoruz. 20 milyon dolar yatırımla kuracağımız bu üç santral toplam 16,1 MW kurulu güce ulaşacak ve bu üç havalimanının toplam elektrik tüketiminin yüzde 30’unu karşılayacak. 2025’te 110-120 milyon arası yolcuya hizmet vermeyi ve 520-590 milyon Euro arası FAVÖK üretmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 20 yıl içinde, küresel yolcu trafiğinin iki katına çıkarak 20 milyar yolcuya ulaşması ve bu büyümeye cevap verebilmek için de 2,4 trilyon dolarlık havalimanı altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Sahip olduğumuz özgün iş modeli, bilgi birikimi ve insan kaynağımızla fırsatları değerlendirmeyi sürdüreceğiz.”