ALLIANZ TÜRKİYE BT GENEL MÜDÜR YARDIMCISI EVREN AYORAK, VERİ ENTEGRASYONUNUN TEMEL STRATEJİLERİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. BAIN&COMPANY İSTANBUL ORTAĞI ARMANDO GUASTELLA, “YAPAY ZEKA İÇİN ÖNEMLİ SERMAYE YATIRIMLARI GEREKECEK” DİYOR. ENERJİSA ENERJİ CIO’SU MEHMET FIRAT, STRATEJİK YÖNETİMLERİNİ YAPAY ZEKAYLA VE VERİYLE GÜÇLENDİRECEKLERİNDEN SÖZ EDİYOR. LOGO GRUP CTO’SU İSMAİL DURAN, “YENİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ” DİYOR. RANDSTAD TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ UFUK GEDİKLİ İSE YAPAY ZEKA DEVRİMİNİ ANLATIYOR.
SEYFETTİN BAYRAM I s.bayram@businesslife.com.tr
Veri ile üretilen değer her geçen gün yeni seviyelere çıkıyor ve her alanda veri teknolojilerinin farklı uygulamalarını görüyoruz. Özellikle yapay zeka (AI) ile veri daha da önem kazanıyor. Veri en büyük güç. Dünya genelinde hükümetler, egemen yapay zeka projelerine milyarlarca dolar harcıyor. Türkiye, yerel yapay zeka altyapısını güçlendirmek için stratejik bir fırsata sahip. Bain&Company’nin raporuna göre yapay zeka için bilgi işlem gücüne olan talebin önümüzdeki 5-10 yıl içinde büyük veri merkezlerinin ölçeğini temelde genişleteceği belirtiliyor. Hiper ölçekli bulut hizmet sağlayıcıları tarafından işletilen büyük veri merkezlerinin kapasitesinin 50 megawattan 200 megawata çıkacağının öngörüldüğü raporda yapay zekanın talep ettiği büyük yükün, bu şirketleri 1 gigawatt ve üzerindeki veri merkezlerini keşfetmeye yönelteceğini belirtiliyor. Bu durum, bu merkezleri destekleyen ekosistemler üzerinde önemli etkilere sahip olacak ve piyasa değerlemelerini etkileyecek. Veri ve yapay zeka kol kola nasıl bir sinerji yaratacak? Görmeye devam edeceğiz.
MEHMET FIRAT I ENERJİSA ENERJİ CIO’SU
“STRATEJİK YÖNETİMİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”
“Hedeflerimize ulaşabilmek için yapay zeka çözümlerini yakından takip ederek süreçlerimize entegre etmeye çalışıyoruz. Bu sayede insan inisiyatifini en aza indirerek süreçlerimizin standartlaşması ve hata oranlarının azaltılmasını sağlamaktayız. Veri odaklı kararlar almamızı sağlayarak stratejik yönetimimizi güçlendirmek de temel hedeflerimiz arasında.”
Çok büyük miktarlarda veri üreten enerji sektöründe oluşan bu verinin analizini etkin bir şekilde yapmak, kaynakların etkin yönetimini sağlamak, iş süreçlerimizi optimize ederek operasyonel verimliliği artırmak bizim için çok önemli. Müşteri memnuniyetini yükseltmek, insan, sağlık ve çevre güvenliği konusunda riskleri azaltmak ve rekabet avantajı sağlamak da temel amaçlarımızı oluşturuyor. Bu hedeflere ulaşabilmek için de yapay zeka çözümlerini yakından takip ederek süreçlerimize entegre etmeye çalışıyoruz. Bu sayede insan inisiyatifini en aza indirerek süreçlerimizin standartlaşması ve hata oranlarının azaltılmasını sağlamaktayız. Bunlarla birlikte veri odaklı kararlar almamızı sağlayarak stratejik yönetimimizi güçlendirmek de temel hedeflerimiz arasında bulunuyor.
BÜYÜK VERİ ENTEGRASYONU
Büyük veriyi, yönettiğimiz yapay zeka teknolojilerini sektörümüzün birçok iş alanına başarıyla entegre etmiş durumdayız. Dağıtım şirketimiz kapsamında enerji yönetimi, hukuk, saha operasyonları, müşteri ilişkileri, şebeke ve sistem işletme yönetimi gibi kritik iş süreçlerinde yapay zeka projelerimiz faaliyet gösteriyor. İlgili projelerimiz içerisinde makine öğrenmesi, görüntü işleme ve doğal dil işleme algoritmaları ve üretken yapay zeka yöntemleriyle geliştirilen çözümler kullanılıyor. Perakende şirketimiz kapsamında da enerji yönetimi, ödeme çözümleri, alacak yönetimi, hazine, risk yönetimi, faturalama, müşteri deneyimi ve yenilenebilir enerji uygulamaları gibi kritik iş süreçlerinde yapay zeka projelerimiz faaliyet gösteriyor. İlgili projelerimiz içerisinde makine öğrenmesi, derin öğrenme, bilgisayarlı görü, yapay zekaya entegre robotik süreç otomasyonu süreçleri, doğal dil işleme algoritmaları ve üretken yapay zeka sistemleri kullanılıyor.
VERİYE DAYALI KARAR
Dijital İş Yönetimi ve İş Zekası Grup Müdürlüğü altında dağıtım ve perakende şirketlerimiz için iki ayrı yapıda olmak üzere yaklaşık 30 kişilik ekiplerimizle analitik süreçlerimizi takip edip entegre ediyoruz. Ekiplerimiz veri odaklı karar vermeye dayalı kültürümüzü desteklemek için ellerindeki tüm araçları en etkin veri analizlerini yapmak ve süreç sahibi ekiplerimize sunmak için kullanmaya devam ediyor.
“ÜRETKEN YAPAY ZEKA DESTEKLİ ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ”
İNSANA YATIRIM Veri analitiği çalışmalarında sadece donanım ve yazılıma yatırım yapmak yeterli olmuyor. En önemli kaynaklardan biri olan insana yani çalışanlarımıza da yatırım yapmaktayız. Verdiğimiz iç eğitimlerle hem analitik ekiplerimizin hem tüm çalışanlarımızın veri alanındaki yetkinliklerini artırmakta ve daha fazla katma değer yaratmalarını sağlamaktayız.
BELİRGİN BÜYÜME Yapay zeka teknolojilerimizin uygulanmasıyla birlikte şirketimizde belirgin bir büyüme, gelir artışı, maliyet düşüşü, kalite artışı ve genel verimlilikte gözle görülür iyileştirmeler elde ettik. Hem dağıtım hem perakende şirketimizde kullanıma aldığımız EN-GPT platformu ile çalışanlarımıza üretken yapay zeka servisleri destekli çözümler sunmaya başladık.
EVREN AYORAK I ALLIANZ TÜRKİYE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
“VERİ ENTEGRASYONU TEMEL STRATEJİMİZ”
“Verinin potansiyelini maksimize etmek için ileri düzey veri analitiği ve iş zekası araçları kullanıyoruz. Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları sayesinde derin analizler yapıyor ve öngörüler geliştiriyoruz. Veri odaklı bir kültür oluşturmak, çalışanlarımızı veri okuryazarlığı konusunda eğitmek ve karar alma süreçlerine veriyi entegre etmek de temel stratejilerimizden biri.”
Sigortacılık sektöründe veriyi; verimliliğimizi artırmak, tasarruf sağlamak ve müşterilerimize değerli hizmetler sunmak için etkin bir şekilde kullanıyoruz. Ürün tasarımından fiyatlamaya, aktüeryal hesaplamalara ve hasar süreçlerinin yönetimine kadar veriyi aktif bir şekilde işe entegre ediyoruz. Global bir şirket olmanın avantajını kullanarak Allianz Grubu ile iletişim halinde, dünyadaki uygulama örneklerini yerelleştiriyoruz. Aynı zamanda, kendi inovasyonlarımızı da diğer ülkelerle paylaşıyoruz. Verinin potansiyelini maksimize etmek için ileri düzey veri analitiği ve iş zekası araçları kullanıyoruz. Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları sayesinde derin analizler yapıyor ve öngörüler geliştiriyoruz. Veri odaklı bir kültür oluşturmak, çalışanlarımızı veri okuryazarlığı konusunda eğitmek ve karar alma süreçlerine veriyi entegre etmek de temel stratejilerimizden biri.
“VERİ VE ANALİTİK DİREKTÖRLÜĞÜMÜZ VAR”
Veri yönetimi, veri bilimi ve iş zekası alanlarında hizmet veren Veri ve Analitik Direktörlüğümüzün yanı sıra bilgi teknolojileri dışında sigortacılık süreçlerinde veri teknolojilerini aktif olarak kullanan çalışanlarımızdan da oluşan geniş bir ekibimiz var. Bu ekiplerin ana görevi, veri teknolojilerinin organizasyon genelinde etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve iş birimlerine destek vermek. Şirketimiz için bu ekiplerin değeri oldukça büyük. Gelişen ve kendini yenileyen bir yapı kurduk, bu sayede hızla ilerleyen veri teknolojilerine uyum sağlıyoruz. Çevik çalışma kültürünü benimsediğimizden, proje geliştirme süreçlerimizi Agile Framework/Çevik Çerçeve yaklaşımıyla yönetiyoruz. Bu sayede hataları erken tespit edip pazara hızlı çıktılar sunabiliyoruz. Veri ekiplerimizin değeri, organizasyonumuzdaki sürekli gelişim ve inovasyon anlayışıyla daha da pekişiyor.
“ÖNCELİĞİMİZ İLERİ ANALİTİK YETKİNLİKLERİMİZİ ARTIRMAK”
En önemli yatırımımız, ekiplerimizin yetkinliği. Yeni yetenekleri ekibimize kazandırmak ve mevcut yetenek havuzumuzun ileri analitik yetkinliklerini artırmak önceliğimiz. Allianz Türkiye Akademi ve Allianz Grubu tarafından desteklenen programlar ile çalışanlarımıza sürekli öğrenme imkanları sunuyoruz. Teknoloji ve altyapı yatırımları da çok önemli.
“HER KADEMEDE FAYDA YARATIYORUZ”
“VERİ EN ÖNEMLİ GİRDİ” Veriyi organizasyonumuzun her kademesinde fayda yaratmak için kullanıyoruz. Müşteri davranışları analizinden pazarlama stratejilerine, finansal analizlerden risk yönetimine kadar birçok alanda veri en önemli girdilerimizden biri.
FİYATLAMA Müşteri memnuniyetini izlemek, doğru aksiyonları belirlemek ve uygun fiyatlama stratejilerini oluşturmak için veri analitiğinden faydalanıyoruz.
BAŞARI HİKAYELERİ Veri analitiği stratejilerimiz, daha bilinçli iş kararları almamıza, müşteri memnuniyetini artırmamıza ve yenilikçi çözümler geliştirmemize olanak tanıyor. Bu yaklaşımlar sayesinde veri odaklı başarı hikayelerimizi sürdürebilir kılmayı hedefliyoruz.
UFUK GEDİKLİ I RANDSTAD TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
“İŞ YAPIŞ ŞEKLİMİZİ DEĞİŞTİRİYOR”
“Yapay zeka iş dünyasında devrim niteliğinde değişiklikler yapıyor. Pek çok sektörde yapay zeka, verimliliği artırarak, süreçleri hızlandırıyor ve karar alma süreçlerini optimize ederek iş yapış şeklimizi büyük ölçüde etkiliyor.”
Dünyada iş süreçlerine yapay zekanın dahil edilmesi devam ederken, Türkiye’de de yapay zeka kullanımı arttı. İş akışlarının hızlanması ve projelerde yeni fikirlerin üretilmesi ve geliştirilmesi için ülkemizde yapay zeka kullanımı hız kazandı. Türkiye’de yapay zeka kullanım oranı yüzde 37’ye ulaştı. Son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi, Türkiye ve dünya genelinde birçok sektörde köklü değişikliklere yol açtı. Sağlıktan finansa, eğitimden perakendeye kadar geniş bir yelpazede uygulama alanı bulan yapay zeka, iş süreçlerinin otomatikleştirilmesinden müşteri deneyimini iyileştirmeye kadar pek çok alanda önemli faydalar sunuyor. Bu sayede uzun süren iş akışları kısalıyor ve çalışanlar zamanlarından tasarruf ediyor.
“DAHA DA YAYGINLAŞACAK”
Türkiye'de de şirketler dijital dönüşüm stratejilerine yapay zeka çözümlerini entegre etmeye hız verirken, bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması bekleniyor. Yapay zeka, günümüzün iş dünyasında devrim niteliğinde değişiklikler yapıyor. Pek çok sektörde yapay zeka verimliliği artırarak, süreçleri hızlandırıyor ve karar alma süreçlerini optimize ederek iş yapış şeklimizi büyük ölçüde etkiliyor. Kurumların yüzde 92'sinden fazlası yapay zeka yatırımlarında ölçülebilir sonuçlar açıklıyor. Bu sonuçlara göre yapay zekayla birlikte üretkenlikte artış, maliyet verimliliği, inovasyonda artış ve zaman tasarrufu yüksek seviyelere ulaştı. Bu verimlilik sayesinde yapay zekaya dünya genelinde talep de artıyor. Yapılan araştırmalarda Ocak 2023 ile Şubat 2024 arasında bu talebin 30 kat yükseldiği ortaya çıktı. AI süreçlerini benimseyen şirketlerin yüzde 33’ü, yapay zekaya mesafeli olmanın, AI kullanımının ve yaygınlaşmasının önünde engel olarak görüyor.
TÜRKİYE’DE DESTEKLENİYOR
Randstad’ın 2024 İK Trendleri raporuna göre, Türkiye’de kurumların yüzde 37’si yapay zeka kullanımını destekliyor ve bunu genişletmeyi planlıyor. Kurumların yüzde 39’u ise net bir görüşe sahip değilken, yüzde 5’lik kesim gelecekte yapay zeka kullanımını öngörmüyor. Geriye kalanlarsa belirli alanlarda yapay zekadan destek alabileceğini belirtiyor. 23 ülkedeki milyonlarca iş ilanı ve yetenek profilini analiz ettik ve 2024 için bir rapor hazırladık. Bu rapora göre en çok rağbet gören iş alanları yapay zeka ve otomasyon, denetim ve uyumluluk, bulut bilişim, müşteri hizmetleri, veri bilimi ve analitiği, mühendislik ve bakım, finans ve muhasebe, pazarlama, içerik ve reklam yazılım, proje yönetimi ve liderliği. Görüldüğü üzere dünyada en fazla merak edilen ve üzerinde çalışmak istenen alan yapay zeka. Yeni dünyada yapmamız gereken, bu dönüşüme adapte olmak ve yapay zekayı iş yapış süreçlerimize entegre etmek.
“2025’E KADAR YAPAY ZEKA 85 MİLYON İŞE DAHİL OLACAK”
“97 MİLYON İŞ ORTAYA ÇIKACAK” Yapay zekanın devreye girmesiyle 97 milyon yeni iş alanının ortaya çıkması bekleniyor. Danışmanlık ve teknoloji şirketlerinin araştırmalarına göre 2030'a kadar yapay zekanın etkisiyle mevcut mesleklerin yüzde 25-30'u dönüşecek. Yapay zekanın devreye girmesiyle 97 milyon yeni iş alanının ortaya çıkması bekleniyor.
HANGİ ALANDA DAHA ÇOK? BT/teknoloji, personel ve insan kaynakları yönetimi ve iş geliştirme alanları en fazla yapay zekayı göreceğimiz departmanlar olurken; kurumların yüzde 71'i yapay zekanın daha hızlı veri işleme ve doğru tahminlerle fayda sağlayacağını düşünüyor. Yapay zekanın kullanımında temel zorluklar ise yüzde 57'nin görüşüne göre bu alanda çalışacak nitelikli personel eksikliği. Eğer bu zorluk ve eksiklikleri aşabilirsek yapay zeka 2025’e kadar 85 milyon işin süreçlerine dahil olabilir.
ARMANDO GUASTELLA I BAIN&COMPANY İSTANBUL ORTAĞI
“ÖNEMLİ SERMAYE YATIRIMLARI GEREKECEK”
“Yapay zeka artık fiziksel bir altyapı hizmeti olarak inşa edilmek zorunda kalacak. Paralel olarak veri merkezleri ve enerji şebekeleri için önemli sermaye yatırımları gerekecek.”
Üretken yapay zeka, mevcut değişim dalgasının baş aktörü. Ancak bu durum küreselleşme sonrası değişimlerin ve iş süreçlerinin değerini artıracak şekilde uyarlama ihtiyacı yaratıyor. Bu da durumu karmaşık hale getiriyor. Şirketler deneme aşamasının ötesine geçiyor ve üretken yapay zekayı kurumsal ölçekte kullanmaya başlıyorlar. Bu süreçte CIO'ların, şirketlerin hızla değişen bir ortamda başarılı olabilmeleri için üretim seviyesinde yapay zeka çözümlerini sürdürebilmeleri gerekecek. Bu sadece bir trend değil; iş modelleri ve süreçlerinde köklü bir değişim. Tüm sektörleri yeniden şekillendirecek ve hızlı davranarak öne çıkanlar için önemli fırsatlar yaratacak.
“YAPAY ZEKA YATIRIMLARI HIZLI BÜYÜYOR”
Bain & Company tarafından yayımlanan 2024 Küresel Teknoloji Raporu, yapay zeka yatırımlarının 2027 yılına kadar 780 ile 990 milyar dolar arasında olacağını ve büyüme oranının yüzde 40 ile 55 arasında değişeceğini gösteriyor. Rapor, pandeminin neden olduğu krizin aşıldığını belirtirken, kurumsal yöneticilerin yapay zekanın neden olabileceği yeni bir çip krizi için hazırlık yaptığını vurguladı. Raporda, hükümetlerin yerelleştirilmiş yapay zeka veri gizliliğini korumak, ulusal güvenliği sağlamak ve yerel yüksek teknoloji ekosistemlerini kurarak veya güçlendirerek ekonomilerini büyütmek için "Egemen" yapay zekaya yatırım yaptığı belirtildi.
ÇİP KITLIĞI
Rapor, yarı iletkenlerin hassas bir dengede olduğunu, bu dengenin hızla bozulabileceğini gösteriyor. Pandemi nedeniyle yaşanan çip kıtlığı geçmişte kalmış olsa da yöneticiler yapay zekanın neden olabileceği bir sonraki potansiyel krize hazırlanmaya başladı. Yapay zekanın hızlı benimsenmesi, büyük dil modellerini geliştirmek ve çalıştırmak için bilgi işlem kaynaklarına olan talebi artıracaktır. Bu yüksek talebin tedarik zinciri kısıtlarıyla karşılanması, veri merkezleri için grafik işlemci ünitelerinin (GPU) tedarikini de zorlaştıracaktır. Yapay zeka destekli cihazların yayılması, yeni kişisel bilgisayar ve akıllı telefon pazarında bir satın alma dalgası yaratabilir ve bunun geniş yarı iletken tedarik zinciri üzerinde önemli etkileri olabilir.
EGEMEN YAPAY ZEKA
2024 Küresel Teknoloji Raporu, dünya genelinde hükümetlerin yapay zeka modellerini sübvanse etmek için milyarlarca dolar harcadığını ve yerel veri sağlayıcılarının önümüzdeki yıllarda devreye girecek olan yeni bilgi işlem kapasitesinin neredeyse dörtte birini oluşturacağını vurguluyor. Bağımsız yapay zekanın kazandığı ivmeye rağmen, teknoloji devleri, küresel ölçekleri ve gelişmiş mali güçleri sayesinde yerel rakiplerine karşı önemli avantajlar sağlıyor. Teknoloji şirketleri yapay zeka fırsatlarını değerlendirmek için rekabet ederken, yöneticiler şimdi dünyanın dört bir yanında 'Egemen' yapay zeka bloklarının ortaya çıkardığı karmaşayı çözmeye çalışıyorlar. Dünya genelinde birçok ülke yerel verilerle donatılmış yapay zeka modellerinin sağlanmasına yönelik sübvansiyonlar uyguluyor. Hükümetler, yerelleştirilmiş yapay zeka verilerinin gizliliğinin korunmasını, ulusal güvenliğin sağlanmasını ve yerel yüksek teknoloji ekosistemlerinin kurulması veya güçlendirilmesi yoluyla ekonomilerini büyütmeyi kritik konular olarak değerlendiriyor. Yapay zeka artık fiziksel bir altyapı hizmeti olarak inşa edilmek zorunda kalacak. Paralel olarak, veri merkezleri ve enerji şebekeleri için önemli sermaye yatırımları gerekecek.
YAPAY ZEKA YATIRIMLARINDA ÖNE ÇIKANLAR
VERİMLİLİK VE YENİLİK 2024 yılında, yapay zeka yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı. Bu büyümenin itici gücü, yapay zekanın iş süreçlerine sağladığı verimlilik ve yenilik yetenekleri. Yapay zeka çözümleri, iş gücü verimliliğini yüzde 20 artırıyor ve finans, sağlık ve üretim gibi kritik sektörlerde önemli dönüşümlere yol açıyor. Türkiye de bu küresel trende dahil ve yapay zeka yatırımları yerel teknoloji ekosistemini güçlendiriyor. Bu alanda önemli projeler Türkiye’de hayata geçiriliyor ve bu trend gelecekte hız kazanacak.
SEKTÖRLER ARASI GENİŞLEME Yapay zeka, yalnızca teknoloji sektörünü değil, birçok sektörü de dönüştürüyor. Otomasyon, veri analitiği ve makine öğrenimi gibi yapay zeka tabanlı teknolojiler, iş verimliliğini artırırken müşteri deneyimlerini de iyileştiriyor.
YAVAŞ YAZILIM GELİŞTİRME Yavaş yazılım geliştirme döngüleri sektörü zorluyor. Şirketlerin yeni ürünleri piyasaya sürme hızını olumsuz etkiliyor. Teknoloji şirketleri, daha hızlı ve verimli yazılım süreçleri geliştirmek için yapay zeka tabanlı çözümler üzerinde çalışıyor. Rapor, bu iki zorluğu aşmak için stratejik öneriler sunmakta ve şirketlerin bu zorlukların üstesinden gelmek için yeni yaklaşımlar geliştirmelerini önermekte.
STRATEJİK YATIRIM Yapay zeka teknolojilerinin iş süreçlerine entegrasyonu, maliyetleri düşürme ve operasyonel verimliliği artırma potansiyeline sahip ve bu çözümlere yönelik yatırımların önümüzdeki yıllarda artmaya devam etmesi bekleniyor.
İSMAİL DURAN I LOGO GRUP CTO’SU
“YENİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”
“İş yazılımları, işletmelerin operasyonlarını daha verimli hale getiriyor; kaynakların daha etkin kullanılmasına olanak tanıyor.”
İşletmelerin dönüşen ihtiyaçları için yeni çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Küçük ölçekli işletmelerin dijitalleşmesi, rekabetin güçlenmesi ve ekonominin dinamizmi açısından büyük önem taşıyor. İş yazılımları, işletmelerin operasyonlarını daha verimli hale getiriyor; kaynakların daha etkin kullanılmasına olanak tanıyor.
BULUT TABANLI YENİ SERVİS
Gelişmiş bir ön muhasebe paketi olan Logo Bulut ERP Lite, küçük ölçekli işletmeler için kullanım kolaylığı ve maliyet avantajı sağlıyor. Bu yeni paketimiz ile mevcutta kullandığı ön muhasebe programından daha fazlasına ihtiyaç duyan işletmeleri, gelişmiş özelliklerle donatılmış yeni bir paketle buluşturuyoruz. Kullanıcılar ayrıca herhangi bir sunucu ya da donanım yatırımına gerek kalmaksızın bulut tabanlı bir servisin avantajını yaşıyor. Her sektörden tüm ölçekteki işletmelerin farklılaşan ihtiyaçları için çözüm kümemizi genişletmeyi sürdüreceğiz.