CFO’nun zor günü

BORUSAN OTOMOTİV CFO’SU CEMAL TÜFEKÇİ, “BELİRSİZ DÖNEMLERDE CFO’NUN SORUMLULUĞU ARTIYOR” DİYOR. DOĞAN HOLDİNG CFO’SU BORA YALINAY, “ZORLU DÖNEMİ BÜYÜME VE KÂRLA KAPATTIK” DERKEN ENERJİSA CFO’SU PHILIPP ULBRICH DE 2024 PERFORMANSINDAN MEMNUN. IC HOLDİNG CFO’SU İSMAİL BİRKAN ÖZEN, PROJE FİNANSMANINDA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ İLKTEN GURURLA BAHSEDERKEN ARZUM MALİ, TİCARİ VE KURUMSAL İŞLER KIDEMLİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ARDA ALTINOK, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE BAĞLI KALDIKLARININ ALTINI ÇİZİYOR. LİLA KAĞIT CFO’SU IŞIL TİRELİ, İHRACATÇI KİMLİKLERİ SAYESİNDE “KUR RİSKİNDEN DOĞAL OLARAK KORUNDUK” DİYOR.

ALİ ÇİÇEKLİ I a.cicekli@businesslife.com.tr

2025 yılında iş dünyasının, tüketici eğilimlerindeki hızlı değişimler, finansal piyasalardaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla jeopolitik risklerin etkilerini hissetmeye devam etmesi bekleniyor. Küresel büyümenin yavaşlaması ve gelişen piyasalardaki belirsizlikler de şirketlerin kârlılıklarını, nakit akışlarını ve büyüme potansiyellerini olumsuz etkileyebilecek birer önemli faktör. Özellikle enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışlar, işletmelerin maliyet yapısını zorlayabilecek güçte. Uzmanlara göre, ABD'deki son başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın yeniden seçilmesi, küresel ekonomi ve Türkiye üzerinde belirgin etkiler yaratabilir. Trump'ın korumacı ticaret politikalarına geri dönmesi, uluslararası ticaret akışlarını ve gümrük tarifelerini yeniden şekillendirebilir. Türkiye özelinde döviz kuru dalgalanmaları, yüksek cari açık, enerji maliyetlerinin yüksekliği, kredi erişiminin nispeten kısıtlı ve maliyetinin yüksek olması gibi sorunlar da iş dünyasını zorlayacak cinsten. İşte böyle dönemlerde CFO’ların sorumluluğu da artıyor. Yakından bakalım.

 

CEMAL TÜFEKÇİ I BORUSAN OTOMOTİV CFO’SU

“BELİRSİZ DÖNEMLERDE CFO’NUN SORUMLULUĞU ARTIYOR”

“Dünyada ve Türkiye’de 2025 yılına belirsizliklerin gölgesinde giriliyor. Böyle zorlu dönemlerde işletmenin finansal sağlığından ve risk yönetiminden sorumlu olan CFO'ların üzerindeki yükler de artıyor.”

Yüksek enflasyon ve belirsizlik dönemlerinde şirketlerin verimlilik artırma, nakit akışı yönetimi ve maliyet kontrolü odaklı proaktif finansal stratejiler izlemesi ve daha temkinli olması büyük önem taşıyor. Çeşitlendirilmiş yatırım portföyleri ve risk yönetimi stratejileri de zorlu dönemlerde çıkışın anahtarı. Şirketlerin esnek bütçeleme ve likidite yönetimine odaklanarak, finansal esnekliklerini korumaları da önemli. Döviz riskine karşı korunma stratejileri geliştirmek, farklı tedarikçi seçenekleri araştırarak maliyetleri yönetmek ve enflasyona karşı fiyatlandırma stratejilerinde hızlı ve esnek olmak, bu dönemlerde atılacak en önemli adımların başında geliyor.

“YÜKÜMÜZ DAHA DA ARTACAK”

Böyle zorlu dönemlerde işletmenin finansal sağlığından sorumlu olan CFO'ların üzerindeki yükler daha da artacak. Bu dönemde CFO'lara düşen en önemli sorumluluklar arasında etkin nakit yönetimi, doğru finansal raporlama, risk yönetimi ve stratejik planlama yer alıyor. Ayrıca piyasa koşullarını yakından takip ederek, şirketlerimizi olası finansal krizlere karşı hazırlıklı tutmak, likiditeyi yönetmek, riskleri minimize etmek ve finansal verileri doğru ve hızlı şekilde analiz etmek de biz, CFO'ların en önemli görevlerinin başında geliyor.


“CFO EĞİTİMİ HAZIRLADIK”

Dünyada ve Türkiye’de önemli zorluklar yaşanabilecek. Bunun da iş dünyasını etkileyebileceği bir yıla giriyoruz. Kariyer odaklı online eğitim platformu Teedo ile finans yöneticilerinin güncel zorluklara hazırlıklı olmalarını sağlamak adına kapsamlı bir eğitim içeriği tasarladık. Teedo’da 10 Aralık’ta başlayacak olan eğitimle finansal risk yönetimi, stratejik planlama, bütçeleme ve raporlama gibi konularda derinlemesine bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyoruz. Eğitim ayrıca varlık, yatırım ve risk yönetimi, finansal sağlamlık ve büyüme ve kurumsal yönetim gibi alanlarda uzmanlık kazandırarak, CFO'ların stratejik bir lider olarak şirketlerini yönetmelerine katkıda bulunacak. Finans yöneticileri sadece güncel ekonomik ve finansal trendler hakkında bilgi sağlamakla kalmayıp aynı zamanda stratejik düşünme ve liderlik becerilerini de geliştirme imkanı bulacak. Teedo’da CFO eğitimi, 10 Aralık 2024-21 Ocak 2025 tarihleri arasında toplam 6 hafta ve 12 ders üzerinden tasarlandı. Liderliğimde gerçekleşecek eğitim, finansal analiz, nakit akışı yönetimi ve kurumsal finans gibi konulara odaklanarak, maliyet yönetimi ve performans değerlendirmesi süreçlerini ele alacak.

“BÜYÜK ROL CFO’NUN”

STRATEJİK LİDERLİK İş dünyasının dönüşümünde CFO'ların rolü, finansal yönetimin ötesine geçerek stratejik liderlik ve dijital dönüşüm projelerine öncülük etmeyi içeriyor. Dijitalleşme ve veri analitiği konularında şirketlerin yol haritalarını çizmek, sürdürülebilir iş modelleri geliştirmek, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerine uyum sağlamak, CFO'ların yeni görev alanları arasında yer alıyor.

TEKNOLOJİK BENİMSEME Teknolojik yeniliklerin benimsenmesi ve sürdürülebilir finansal büyüme stratejilerinin uygulanması konularında kilit rol oynayan CFO'lar, veri analitiği ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin entegrasyonunda da etkin görev üstleniyor. Ayrıca ESG kriterlerine uyum, yatırımcılar ve düzenleyiciler tarafından giderek daha fazla önemseniyor. Şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması ve yeşil yatırımlara yönelimi, finansal stratejilerinde önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda da CFO’lara çok büyük dönüştürücü rol düşüyor.

 

BORA YALINAY I DOĞAN HOLDİNG CFO’SU

“ZORLU DÖNEMİ BÜYÜME VE KÂRLA KAPATTIK”

“Doğru kurguladığımız stratejimizle zorlu dönemi büyüme ve kârla kapattık. Yılın ilk dokuz ayında esas faaliyet kârında yaşanan baskıları minimize etme hedefiyle çalıştık. Değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilen çeşitlendirilmiş portföy yapımız bu dokuz aylık dönemdeki sonuçlarımıza önemli katkı sağladı.”

Odağına sürdürülebilir değer yaratmayı alan stratejimizi yüksek uygulama yetkinliğimizle birleştirerek zorlu geçen 2024 ilk dokuz ayda başarılı bir performans elde ettik. Değişen ekonomik koşullara uyum sağlayabilen çeşitlendirilmiş portföy yapımız bu dokuz aylık dönemdeki sonuçlarımıza önemli katkı sağladı.

SEKTÖR ETKİSİ

Kısa sürede sektöründe fark yaratan dijital sigorta şirketimiz Hepiyi Sigorta’nın yakaladığı güçlü büyümenin etkisiyle finansman ve yatırım segmentimizdeki gelirlerimiz, geçen yıla göre yüzde 94 arttı. Bu sayede holdingin stratejik hedeflerinde önemli bir yeri olan sigorta sektöründeki büyümemiz sağlam bir ivme kazandı. Hepiyi Sigorta’nın yönettiği fon büyüklüğü gün geçtikçe büyümesini sürdürürken çok kısa bir sürede sektörde ana oyunculardan bir tanesi haline geldi.

OTOMOTİV VE SANAYİ

Yine bu dönemde büyümemizde önemli bir yeri olan MG markamızın otomotiv, ticaret ve pazarlama segmentindeki artan pazar payıyla birlikte yıllık bazda yüzde 25 gelir artışı elde ettik. Bu segmentte hem otomotiv hem motosiklet üretimi alanlarında yatırımlarımız ve yeni arayışlarımız devam ediyor. İzmir’de motosiklet yatırımımız tamamlandı ve pilot üretim başladı. Sanayi ve ticaret segmentindeki önemli gücümüzü grup şirketlerimizden Karel ve Karel’in iştiraki olan ve bölgemizde güçlü uluslararası yapısıyla özel bir konumda olan Daiichi ile birlikte yükselen bir ivmeyle artırıyoruz.

“KAPASİTE ARTIŞI YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR”

“GÜÇ ARTIRIYORUZ” Sanayi şirketlerimizle tüketici, savunma, telekom ve otomotiv elektroniği alanında gücümüzü artırıyoruz. Karel’de modernizasyon ve kapasite artış yatırımımızda son aşamaya geldik. Yüzde 30 kapasite artışı ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilebilmesini sağlayacak bu yatırım Karel’in finansal performansını son çeyrekte daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.

DOĞRU KURGULANMIŞ PORTFÖY Yenilenebilir enerji sektöründeki stratejik şirketimiz Galata Wind ise 2024 yılı dokuz ayında artan kapasitesiyle birlikte üretimde yüzde 10 artış kaydetti. Galata Wind ile 2025’te 576 MW ve 2026 ve sonrası da 1.086 MW kapasiteye ulaşma hedefimiz sürüyor. Doğru kurgulanmış ve çeşitlendirilmiş portföy yapımızla kârlı büyüme hedeflerimizi ve finansal sağlamlığımızı korurken sürdürülebilir değer yaratma hedefimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

PHILIPP ULBRICH I ENERJİSA ENERJİ CFO’SU

“ZORLU FİNANSAL ORTAMA RAĞMEN PERFORMANSIMIZ GÜÇLÜ”

“Enerjisa Enerji’nin tüm iş kollarında sergilediği istikrarlı performans, operasyonel mükemmelliğe olan bağlılığı ve sürdürülebilir büyümeye olan stratejik odağı, hedeflerine tam uyumla devam ediyor ve yatırımcılarının dikkatini çekiyor. Zorlu finansal ortama rağmen güçlü bir performans sergiliyoruz.”

Enerjisa Enerji olarak 2024 ilk 9 ay finansal performansımızda altyapı yatırımları öne çıktı. Süregelen zorlu piyasa koşullarına rağmen, 2024 yılının ilk 9 ayında başarılı performans gösterdik. Şirketimizin operasyonel faaliyetlerinden kaynaklı gelirlerinin enflasyondan arındırılmış kârı, 2024’ün ilk üç çeyreğinde 400 milyon TL artış göstererek 29,9 milyar TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırılmış yıllık bazda yüzde 1’lik bir artışa denk gelen bu başarıya ulaşmada en büyük katkıysa dağıtım iş kolundaki güçlü performansımızdan kaynaklanıyor. Dağıtım iş kolunun 2024 ilk 9 ay operasyonel kazancı, bir önceki yıl aynı döneme göre 1,6 milyar TL artış ile 24,9 milyar TL’ye ulaştı.

GÜCÜN ALTINI ÇİZEN DETAY

Liderliğini sürdürdüğümüz elektrik perakende satış sektöründe ise bir önceki yıl aynı döneme göre düzenlemeye tabi piyasada yüzde 7, serbest piyasadaysa yüzde 36 büyüme gerçekleşti. Bu da Enerjisa’nın perakende satış sektöründeki marka gücü ve rekabetçiliğinin altını çizen önemli bir detay olarak öne çıktı. Türkiye’nin enerji dönüşümüne önemli katkılar sağlayan altyapı yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2024 mali hedeflerimize ulaşma yolunda kararlı adımlarla yürüyoruz. Bu doğrultuda, 2024 sonunda temettü dağıtımı gerçekleşecek. Enerjisa Enerji’nin tüm iş kollarında sergilediği istikrarlı performans, operasyonel mükemmelliğe olan bağlılığı ve sürdürülebilir büyümeye olan stratejik odağı, hedeflerine tam uyumla devam ediyor ve yatırımcılarının dikkatini çekiyor.

“HEDEFİ YAKALARIZ”

İçinde bulunduğumuz sektör, birçok diğer sektör gibi ülkenin finansal ortamından yoğun olarak etkileniyor. Enerjisa Enerji olarak zorlu finansal ortama rağmen güçlü bir performans sergiliyoruz. Yıl sonu beklentimiz olan 40 ila 45 milyar TL operasyonel kazanç hedefini yakalayacağımızı öngörüyorum. Yüksek finansal gelir ve yüksek yatırım harcaması geri ödemeleri, Enerjisa'nın dağıtım işindeki güçlü performansının ana itici gücü olmaya devam ediyor. Zaten bunu sadece dağıtım iş kolunda bir yıl içerisinde 1,6 milyar TL’lik bir operasyonel kazanç büyümesiyle görebiliyoruz. Perakende satışta ise satış hacimlerinde geçen yıla kıyasla 32,7 TWh'den 37,6 TWh'ye güçlü bir artışı söz konusu.

“GÖSTERGELER İYİYE GİDİYOR”

MÜŞTERİ ÇÖZÜMLERİ Müşteri çözümleri segmentinde yüksek brüt kâr elde etmeye devam ediyoruz. Geçen yıl aynı döneme kıyasla Solar PV kurulu kapasitemiz yüzde 150 artış gösterdi ve operasyonel kazançlarımızı pozitif yönde etkiledi.

BEŞE KATLADI Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerimizdeki brüt kârda önemli bir artış yakaladık. Bu alanda 2023 ilk 9 ayında 595 milyon TL olan brüt kârımızı 2024 yılı aynı döneminde 3,2 milyar TL’ye çıkararak, elektrik dağıtım ve perakende satışta olduğu gibi müşteri çözümleri sektöründe de liderliği koruduk.

SERBEST NAKİT AKIŞI Finansal durumumuzun bir diğer önemli göstergesi olan serbest nakit akışı (faiz ve vergi sonrası) temelde yıllık bazda sabit kalırken, 2024 yılının ilk yarısına göre iyileşme göstererek -5 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Yılın kalan döneminde de güçlü operasyonel ve finansal performansımıza devam etmeyi hedefliyoruz.

 

İSMAİL BİRKAN ÖZEN I IC HOLDİNG CFO’SU

“MODEL OLACAK YATIRIMLAR HAYATA GEÇİRİYORUZ”

“Türkiye’deki altyapı projelerine uzun vadeli ve sürdürülebilir yatırımlar sağlama vizyonumuzu ortaya koyması açısından çok önemli olan Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinin, gelecekteki benzer yatırımlara da model olmasını diliyoruz.”

Proje finansmanında bir ilke imza attık. IC Holding grup şirketlerimizden ICA İçtaş Altyapı’nın Sarıyer-Kilyos Tüneli projesi için 405 milyon dolar tutarında proje bonosu ihracını başarıyla tamamladık. Kamu-Özel iş birliği (KÖİ) altyapı projeleri finansmanında bu Türkiye’de bir ilk demek. Uluslararası yatırımcılara yönelik hazırlanan bonodan sağlanacak kaynağın tamamı Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin yapımında kullanılacak. Yıllık yüzde 7,536 kupon oranına sahip olan bono, 31 Ekim 2027 vadeli olarak yapılandırıldı. Uluslararası yatırımcılara yönelik hazırlanan bonodan sağlanacak kaynağın tamamı proje yapımında kullanılacak. Uluslararası IFC standartlarına uyumlu çevresel ve sosyal etki analizleri başarıyla tamamlanan Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin yapımını IC İçtaş İnşaat üstlenecek.

“BU BİR İLK”

Sarıyer-Kilyos Tüneli projesi Türkiye’de KÖİ altyapı projelerinin yapım aşamasında bonoyla finanse edilmesi açısından bir ilki temsil ediyor. Türkiye’deki altyapı projelerine uzun vadeli ve sürdürülebilir yatırımlar sağlama vizyonunu ortaya koyması açısından çok önemli olan Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinin, gelecekteki benzer yatırımlara da model olmasını diliyoruz. Grubumuzun üstleneceği farklı projelerin finansmanında da değerlendirmeyi planladığımız bono ihracıyla, yüksek miktarda yatırım gerektiren yeni faaliyetlerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

BÜYÜK BİR ULAŞIM PROJESİ

2026’DA AÇILACAK 2026 yılında hizmete açılması planlanan Sarıyer-Kilyos Tüneli, Maslak-Levent hattını Kuzey Çevre Yolu’na bağlayarak TEM ve E5 güzergahlarına alternatif bir rota sunacak. Çift tüp olarak tasarlanan projede, 7’şer kilometrelik iki tünel ve yaklaşık 1 kilometrelik bağlantı yolu yer alıyor. Tünel, mevcut Çayırbaşı Tüneli'ni Uskumruköy Kavşağı’ndan Kuzey Çevre Otoyolu’na bağlayarak Sarıyer-Kilyos hattındaki ortalama ulaşım süresini 30 dakikadan 5 dakikaya düşürecek. Böylece, bölgede seyahat süreleri kısalarak zaman ve yakıt açısından önemli bir tasarruf sağlayacak.

DEPREMDE ALTERNATİF ROTA Sarıyer-Kilyos Tüneli, sadece ulaşım açısından önemli bir adım olmakla kalmıyor aynı zamanda olası İstanbul depremine karşı tahliye ve kurtarma planları için de kritik bir rota olarak konumlanıyor. Kuzey Çevre Otoyolu’nun “Tahliye Yolu” olarak belirlenmesi sayesinde tünel, yoğun nüfuslu bölgelerden İstanbul’un kuzeyine hızlı erişim sağlayarak acil durumlarda can ve mal güvenliğini artıracak. Bu stratejik rolüyle, Sarıyer-Kilyos tüneli yalnızca yolları değil, aynı zamanda İstanbul’un geleceğini de güvence altına almayı hedefliyor.

 

IŞIL TİRELİ I LİLA KAĞIT CFO’SU

“KUR RİSKİNDEN DOĞAL OLARAK KORUNDUK”

“Şirketimizin kuruluşundan beri odağında tuttuğu ve iş modelinin temelini oluşturan ihracat modeliyle kur riskinden doğal korunma sağladık. Net ihracatçı pozisyonumuzla dış ticaret fazlası veren bir yapıya sahibiz.”

Dünyada 5 kıtada 80’den fazla ülkeye yaptığımız ihracat ve Sofia, Maylo, UltraBerrak, Nua markalarımızla temizlik kağıdı sektörünün en büyük oyuncularından biriyiz. 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarımıza göre vergi sonrası net dönem kârımız geçen yılın aynı dönemine göre 9,3 puanlık artış göstererek 981 milyon TL olarak gerçekleşti.

“KÂRLILIKTA İLK 100’DEYİZ”

Dokuz aylık süreçte 9,3 milyar TL konsolide net satış geliri elde ettik. Vergi sonrası net dönem kârımızsa geçen yılın aynı dönemine göre 9,3 puanlık artış göstererek yüzde 10,6 seviyesine yükseldi ve net kârımız 981 milyon TL olarak gerçekleşti. 2024 yılı dokuz aylık dönemde Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık şirketler arasında kârlılığı en yüksek olan ilk 100 şirket arasında yer alıyoruz. Şirketimiz kuruluşundan beri odağında tuttuğu ve iş modelinin temelini oluşturan ihracat modeliyle kur riskinden doğal korunma sağlarken, net ihracatçı pozisyonuyla dış ticaret fazlası veren bir yapıya sahip. Bu kapsamda 2024 yılının dokuz aylık döneminde yüzde 73’lük bir ihracat oranı elde ettik. Düşük finansal borçluluk ve 11 milyar TL’yi aşan özkaynaklarımız da bizi betimleyen en güçlü finansal göstergelerimiz arasında yer alıyor.

“KÂR DAĞITIMINA DEVAM ETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

DÜZENLİ Halka arz sonrası yaptığımız ilk olağan genel kurulda alınan kararla 1 Ağustos 2024 tarihinde bir önceki yıl kârının yüzde 88,42’si tutarında brüt kâr dağıtımı gerçekleştirdik. Son 11 yılın 10’unda düzenli kâr dağıtımı yapmış bir şirketiz.

HEDEFTE Finansal pozisyonumuza, yapılacak yatırımlarla ilgili diğer fon ihtiyaçlarına, sektörün içinde bulunduğu ve ekonomik ortamdaki koşullara bağlı olarak geçmiş performansımızla tutarlı olacak şekilde kâr dağıtımını devam ettirmek hedeflerimiz arasında yer alıyor.

 

ARDA ALTINOK I ARZUM MALİ, TİCARİ VE KURUMSAL İŞLER KIDEMLİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE BAĞLI KALDIK”

“Tüm olumsuz etkilere rağmen, operasyonel faaliyetlerimizde güçlü bir performans sergileyerek pazar payımızı ve operasyonel kârlılığımızı korumayı başardık. Maliyet yönetimi ve nakit akış optimizasyonunu odağımıza alarak sürdürülebilir büyüme stratejimize bağlı kaldık.”

2024 yılının ilk 9 ayı, tüm sektörlerde olduğu gibi bizim için de zorlu ekonomik koşulların etkili olduğu bir dönem oldu. Dönemselliğin etkili olduğu ve yaz aylarının daha durgun yaşandığı küçük ev aletleri sektöründe; yüksek seyreden faiz oranları, net işletme sermayesi ihtiyacını finansman sağlayarak yöneten her şirkette olduğu gibi Arzum’un finansallarında da olumsuz etki yarattı. Bunun yanı sıra 2024 yılı özelinde nakliye ve gümrük işlemlerinin normalden daha uzun sürede tamamlanmaya başlaması nedeniyle ithalat süreçlerinde gecikmeler yaşadık. Bu gecikmeler, tedarik ettiğimiz ve ödemesini peşin olarak yaptığımız ürünlerin satışının planlanan döneme yetişmemesine ve dolayısıyla net işletme sermayesi ihtiyacının ayrıca artmasına sebep oldu. Bu dönemde, finansman ihtiyacımızı karşılamak üzere banka kredisi, finansman bonosu ve sukuk (kira sertifikası) gibi farklı finansman alternatifleri geliştirdik. Bahsettiğim tüm bu olumsuz durumlar, bize üçüncü çeyrekte yaklaşık 300 milyon TL zarar olarak yansıdı.

“PAZAR PAYIMIZI VE KÂRLILIĞI KORUDUK”

Bu olumsuz etkilere rağmen, operasyonel faaliyetlerimizde güçlü bir performans sergileyerek pazar payımızı ve operasyonel kârlılığımızı korumayı başardık. Maliyet yönetimi ve nakit akış optimizasyonunu odağımıza alarak sürdürülebilir büyüme stratejimize bağlı kaldık. Yılın üçüncü çeyreğinde enflasyondan arındırılmış hasılatımızı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artırarak 3,8 milyar TL’ye ulaştırdık. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârımız (FAVÖK) 389,9 milyon TL’yi buldu, esas faaliyet kârımızsa 341,5 milyon TL’ye ulaştı. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde brüt kâr marjımızı yüzde 31,8, FAVÖK marjımızı yüzde 10,2 ve esas faaliyet kâr marjımızı yüzde 9 seviyelerine getirerek rakamlarımızı geçtiğimiz yılın aynı çeyreğiyle benzer seviyelerde tutmayı başardık. Son dönemde aldığımız stratejik aksiyonların olumlu sonuçlarını almaya başlayacağımıza inanıyorum.

“YATIRIMLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

“POTANSİYELE İNANIYORUZ” Küçük ev aletleri sektörünün potansiyeline her zaman inandık ve bu doğrultuda yatırımlarımızı sürdürdük. Fiziki ve altyapı çalışmaları tamamlanan Ar-Ge laboratuvarımızı 2024’ün 3. çeyreğinde kullanmaya başladık. Laboratuvar sayesinde, geliştirilen ürünlerin doğrulanması, yeni komponent ve yenilikçi ürün konseptlerin incelenmesi ve rekabetteki ürünlerin analizini sistematik olarak yürüteceğiz. Bu kapsamda birincil önceliğe sahip olan ürün doğrulama ve algoritma testlerinin gerçekleştirilmesine başladık. İkinci aşamada ilgili test prosedür ve talimatlarının oluşturulmasıyla testleri çeşitlendireceğiz.

YENİ ÜRÜNLER STOKTA Sektör raporları ve trend analizlerini göz önüne alarak planlanan projelere ait önceliklendirmeleri gözden geçirdik ve planlanan 27 projeye ait 41 adet ürünü stoklarımıza soktuk. 2024 yılındaki stratejik planlamamızda önemli role sahip olan Arzum OKKA Espresso Serisi ve kişisel bakım serisi Arzum Revolution’a ait 3 ürünü kullanıcılarımızla buluşturduk.

BUSINESS LIFE