BEYMEN GROUP, TÜRKİYE’DE LÜKS MODA PERAKENDESİNİN ÖNCÜSÜ. GRUP, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİSİYLE DE İŞ DÜNYASINA ROL MODEL OLUYOR. BEYMEN GROUP CEO’SU ELİF ÇAPÇI, “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOL HARİTAMIZI MODADA İZ BIRAKIRKEN DOĞADAKİ İZİMİZİ AZALTMAK, KENDİMİZE YAKIŞANI GİYMEK KADAR KENDİMİZE YAKIŞANI YAPMAK DİYEREK TANIMLADIK. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UZUN BİR YOLCULUK. BU YOLCULUKTA PUSULAMIZI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI OLUŞTURUYOR. İLK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUMUZ İLE KARARLI, ŞEFFAF VE SOMUT ADIMLARLA GÜÇLENEN ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜN HİKÂYESİNİ ORTAYA KOYDUĞUMUZA İNANIYORUM” DİYOR.
SEYFETTİN BAYRAM I s.bayram@businesslife.com.tr
Beymen Group, bugün çatısı altındaki tüm markalarıyla toplam 250’yi aşan mağazayla hizmet veriyor. Beymen, Beymen Club, Network ve Divarese markaları, 4 bini aşan çalışan ve mağazalarda yer verilen 1.500’ü aşkın marka ilişkisine sahip. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek dijital lüks platformu Beymen.com da grubun bünyesinde. Lüks moda ve tekstile dokunan her alanda var olan Beymen Group, bu alanda Türkiye’deki tedarikçi ekosistemi için çok önemli bir yere sahip. Benimsediği ilkeleri, değerleri ve sosyal sorumluluk anlayışıyla fark yaratan Beymen Group, Türkiye’de lüks moda perakendesinin öncüsü. Grup, sürdürülebilirlik stratejisiyle de hem sektöre hem tüm iş dünyasına rol model oluyor. Beymen Group CEO’su Elif Çapçı, sürdürülebilirlik stratejileri Beymen Promise kapsamında ilk sürdürülebilirlik raporlarını yayınladıklarını söylüyor. Grubun çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) alanındaki taahhütlerini, 2024 yılı performansını ve uygulamalarını şeffaflıkla ortaya koyduğu ilk sürdürülebilirlik raporu, Global Reporting Initiative (GRI) standartları referans alınarak hazırlandı. Çapçı, “Beymen Group olarak sürdürülebilirlik yol haritamızı modada iz bırakırken, doğadaki izimizi azaltmak, kendimize yakışanı giymek kadar kendimize yakışanı yapmak diyerek tanımladık. Sürdürülebilirlik uzun bir yolculuk. Bu yolculukta pusulamızı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları oluşturuyor. İlk sürdürülebilirlik raporumuz ile kararlı, şeffaf ve somut adımlarla güçlenen önemli bir dönüşümün hikâyesini ortaya koyduğumuza inanıyorum” diyor. Beymen Group CEO’su Elif Çapçı, BUSINESS LIFE’ın sorularını şöyle yanıtladı:
→ Beymen Group, Türkiye’de sürdürülebilirliğin pek çok alanında rol model bir şirket. Sizin öncelikleriniz neler?
Sürdürülebilirlik yol haritamızı modada iz bırakırken, doğadaki izimizi azaltmak, kendimize yakışanı giymek kadar kendimize yakışanı yapmak diyerek tanımladık. Sürdürülebilirlik uzun bir yolculuk. Bu yolculukta pusulamızı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları oluşturuyor. İlk sürdürülebilirlik raporumuz ile kararlı, şeffaf ve somut adımlarla güçlenen önemli bir dönüşümün hikâyesini ortaya koyduğumuza inanıyorum. Sürdürülebilirlik stratejimiz Beymen Promise kapsamında ilk sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. İlk sürdürülebilirlik raporumuzda grubun çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) alanındaki taahhütlerini, 2024 yılı performansını ve uygulamalarını şeffaflıkla ortaya koyduk. Raporu, Global Reporting Initiative (GRI) standartlarını referans alarak hazırladık.
→ Sürdürülebilirlik yol haritanız neleri kapsıyor?
Çevreye duyarlı, sosyal olarak adil ve eşitlikçi, kültürel olarak saygılı ve ekonomik olarak uygulanabilir iş modellerini kapsıyoruz. Sürdürülebilirlik yol haritamız doğrultusunda yayınlanan rapora göre bir yılda 922 ton atık geri dönüşüme kazandırdık. 160 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar üretimden kaynaklı su tüketiminin önüne geçtik. 2024 yılında Beymen Group Private Label markalarının yüzde 32’si sürdürülebilir ürünlerden oluştu. Ayrıca lüks ikinci el satış platformumuz Beymen Reborn ile 4.435 adet ikinci el çanta ve ayakkabı döngüsel modaya dahil olarak yeni sahipleriyle buluştu. Grubun ambalajlarındaysa 45 tondan fazla geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak hem plastik atıkların azaltılması hem döngüsel ekonominin desteklenmesi sağlandı. Sorumlu tedarik zinciri oluşturma hedefimiz kapsamında tüm yerel tedarikçilerimizin yüzde 68’i, stratejik ve kilit tedarikçilerimizinse yüzde 94’ü için ESG denetimleri gerçekleştirdik. Yeterli performans gösteremeyen 19 tedarikçimizle iş ilişkimizi sonlandırdık. Beymen Group olarak Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacısıyız. Bu kapsamdaki taahhütlerimiz doğrultusunda aldığımız aksiyonlara da raporda yer verdik. Grubumuzun 2024 yılında toplam kadın çalışan oranı yüzde 44 olarak gerçekleşti ve yeni işe alımların yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu.
→ Beymen’in çok ciddi bir tedarikçi ağı, geniş bir ekosistemi var. Bu kapsamda nasıl bir dönüşümden geçiyorsunuz?
Etki gücümüz de yaratacağımız dönüşümle değişimi hızlandırma gücümüz de sorumluluğumuz da çok büyük. İklim krizi her geçen gün daha ciddi bir sürdürülebilirlik riskine dönüştü. Dünyayı, hayatımızı ve iş modellerimizi direkt olarak etkilediği için her birimizi daha sürdürülebilir çözümler arama yoluna itiyor. Beymen Group; Beymen, Beymen Club, Network ve Divarese markaları, 4 bini aşan çalışan, 250’nin üzerinde mağaza ve mağazalarımızda yer verdiğimiz 1.500’ü aşkın marka ilişkisine sahip. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek dijital lüks platformu Beymen.com da grubumuzun bünyesinde. Lüks moda ve tekstile dokunan her alanda varız, bu alanda Türkiye’deki tedarikçi ekosistemi için çok önemli bir yere sahibiz. Dolayısıyla etki gücümüz de yaratacağımız dönüşümle değişimi hızlandırma gücümüz de ve elbette sorumluluğumuz da çok büyük.
→ Beymen Promise nasıl ortaya çıktı? Nasıl devam ediyor?
Modada sürdürülebilirlik kavramı tasarımdan üretime, alışveriş alışkanlıklarımızdan kıyafet ve aksesuarlarımızın kullanım sürelerine ve geri dönüşümlerine kadar uzanan birçok alanı kapsıyor. Beymen Promise bizleri daha iyi bir gelecek vizyonu altında buluşturuyor. Biz Beymen Promise ile modada sürdürülebilirlik yolculuğumuza başlarken tasarımdan üretime, alışveriş alışkanlıklarımızdan kullandığımız ürünlerin yaşam sürelerine ve geri dönüşümlerine uzanan pek çok alanı kapsayacak şekilde yola çıktık. Ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kendimize referans aldık. ‘Dünyaya Sözümüz Var’ mottosuyla paylaştığımız ‘Beymen Promise’ ile daha iyi bir gelecek vizyonu ile yola çıktık. Danışmanlıklar aldık. Öncelikle, alanında uzman kurumlarla içeride bir inceleme süreci başlattık. Çevre, ambalaj, döngüsel ekonomi, ürün-recycle, tedarik, yönetişim ve insan olmak üzere 7 çalışma grubumuzu kurduk. Sürdürülebilirlik yol haritamızı çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim stratejilerimiz çerçevesinde kapsayıcı, şeffaf ve ölçülebilir bir yaklaşımla belirledik. ESG hedeflerimizi tanımladık. Geçtiğimiz 1 yıl tüm bu açılardan nerede olduğumuzu anlamak ve şeffaf bir dönüşüm yolculuğu başlatmak açısından çok önemliydi. Bu kapsamda 2024 yılındaki faaliyetlerimizi ilk sürdürülebilirlik raporumuzda paydaşlarımızla buluşturmanın heyecanı içindeyiz.
→ Ne gibi öncelikleriniz var?
Ambalaj, sektörümüzde çok önemli bir konu çünkü muazzam bir kullanım var. Dolayısıyla Beymen Group’un her yerde kullandığı ambalajlarda sürdürülebilir hammaddeye geçişinin tamamlanması bizim için çok önemli. 250'nin üzerinde mağaza ve mağazalarımızda yer verdiğimiz 1.500'ü aşkın markaya ev sahipliği yapıyoruz. Dolayısıyla portföyümüzdeki ürünler arasında sürdürülebilir olanları artırmak bizim için çok önemli misyonlardan bir tanesi. Ve tedarikçilerimizle çok geniş bir ağa sahibiz. Orada sorumlu bir tedarik zincirine dönüşmek bizim için önemli.
→ Birey ve toplum tarafında nasıl sürdürülebilir politikaları takip ediyorsunuz?
"Beymen Group, iş gücünde fırsat eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılığı temel değerler olarak benimsiyor. Topluma karşı sorumluluğunu yalnızca ürün ve hizmetleriyle değil, aynı zamanda toplumsal faydaya odaklanan projeler hayata geçirerek de yerine getiriyor. Toplumsal faaliyetlerde aktif rol üstlenmek için sivil toplum kuruluşlarıyla iş birlikleri gerçekleştiriyor. Ayrıca çalışan gönüllülüğünü destekliyor. Beymen Group Gönüllüleri'nin toplumsal fayda odaklı çalışmaları Beymen Group maddi desteğiyle etki gücünü genişletiyor. 2024 yılında Beymen Group bünyesinde toplam 50'yi aşkın gönüllü çalışan toplumsal projelerde yer aldı.
→ Nasıl çalışma grupları oluşturdunuz?
Kapsayıcı, şeffaf ve ölçülebilir bir yaklaşımla belirlediğimiz yol haritamızı titizlikle takip ediyor, daha güzel bir dünya için verdiğimiz sözü 7 çalışma grubunun öncülüğünde hayata geçiriyoruz. Çevre çalışma grubu ile Beymen Group'un 2050 yılına kadar değer zincirinde net sıfır emisyona ve 2030 yılına kadar sıfır atık operasyona ulaşma hedeflerini hayata geçirmek üzere çalışıyoruz. Enerji ve su tüketimimizi hesaplıyor, karbon emisyonumuzu ölçüyoruz. Beymen Campus binamız için I-REC ve sıfır atık sertifikası aldık, mağazalarımız için de sertifika süreçlerini başlattık, aynı zamanda Beymen Campus binamız ve mağazalarımız için enerji tasarrufu uygulamaları hayata geçiriyoruz. Döngüsel ekonomi çalışma grubu ile lüks ikinci el çanta ve ayakkabıları yeni sahipleri ile buluşturan Beymen Reborn ve tamirat ve tadilat hizmetiyle ürünlerin kullanım ömrünü uzatan Beymen Repair projelerinin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve bu projeler kapsamındaki ürün çeşitliliğin artırılması için aksiyon alıyoruz. Yönetişim çalışma grubuyla Beymen Group çalışanlarının etik ilkelere uyumunu sağlamak ve etik ihlallerin takibini gerçekleştirmek üzere çalışıyoruz. Tedarik zinciri çalışma grubuyla sorumlu tedarik zinciri ekosistemi oluşturmak üzere tedarikçilerimizden beklediğimiz sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü takip ediyoruz. Belirlediğimiz tedarik zinciri ilkeleri doğrultusunda tedarikçilerimizin çevresel ve sosyal uygunluklarının denetimlerini gerçekleştiriyor, ESG odaklı dönüşümlerini teşvik ediyoruz. Ürün ve recycle çalışma grubuyla Beymen Group'un ürün portföyünde yer alan sürdürülebilir ürünlerin artırılması için çalışıyor ve marka bazlı geri dönüşüm projeleri hayata geçiriyoruz. Oluşturduğumuz sürdürülebilir ürün tanımında yer alan kriterleri sağlayan ithal ve private label markalı ürünlerimizi belirliyoruz. Geri dönüşüm odaklı iş birlikleri hayata geçiriyor, sektör için iyi uygulama örnekleri sunuyoruz. Ambalaj çalışma grubuyla 2030 yılına kadar ambalajlarda kullanılan tek kullanımlık plastiklerin yüzde 8'e düşürülmesi ve kağıttan üretilen tüm ambalajların yüzde 100 FSC sertifikalı ambalajlara dönüştürülmesi için çalışıyoruz. İnsan çalışma grubuyla Beymen Group içerisinde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık ilkesinin kurum kültürü haline gelmesi ve kadınların yaşamın her alanında güçlenmesi için çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin (WEPs) imzacısı olmaktan gurur duyuyor, eşit bir iş yaşamına olan sözümüz doğrultusunda hedeflerimizi hayata geçiriyoruz.
→ Ne gibi kazanımlar elde ettiniz?
Beymen Group’un 7 çalışma grubu tarafından yürütülen ve doğaya, topluma ve insana verdiğimiz sözlerden oluşan sürdürülebilirlik yol haritamız kapsamında 2024 yılı raporumuzda öne çıkan noktalar şöyle: 2030 yılına kadar sıfır atık hedefine ulaşma misyonumuz doğrultusunda Beymen Campus, cadde mağazaları ve Merkez Depo için Sıfır Atık belgesi aldık, 922 ton atığı geri dönüştürdük. 2024’te enerji tüketimimizin yüzde 3’ü yenilenebilir kaynaklardan karşılandı. Beymen Group olarak bu oranı 2030’da yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Toplam plastik ambalajların içerisindeki geri dönüştürülmüş plastik oranımız yüzde 12,9 olarak belirlendi. 45 tondan fazla geri dönüştürülmüş plastik kullanarak hem plastik atıkları azalttık hem döngüsel ekonomiyi destekledik. Beymen Group Private Label koleksiyonlarımızın yani Beymen, Beymen Club, Beymen Collection, Academia, Network, Divarese-Geoge Hogg koleksiyonlarımızın yüzde 32’si sürdürülebilir ürünlerden oluştu. 2030 yılına kadar kadın çalışan oranımızı yüzde 50’ye çıkarmayı taahhüt ediyoruz. 2024 yılı kadın çalışan oranımız yüzde 44 olurken, yeni işe alımlarımızın da yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu. Sorumlu tedarik zinciri oluşturma hedefimiz kapsamında tüm yerel tedarikçilerimizin yüzde 68’i, stratejik ve kilit tedarikçilerinse yüzde 94’ü için ESG denetimleri gerçekleşirken, yeterli performans gösteremeyen 19 tedarikçiyle iş ilişkisi sonlandırıldı. Kumaş atıklarının ipliğe dönüştürüldüğü bir geri dönüşüm projesi başlattık. Lüks ürün kalitesinden ve dayanıklılığından ödün vermeden üretilen battaniyelerde yüzde 50 oranında geri dönüştürülmüş iplik kullandık.
BEYMEN GROUP’UN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOL HARİTASI
1- 2030 yılına kadar sıfır atık ve 2050 yılına kadar değer zincirinde net sıfır emisyon hedefiyle doğaya ve topluma sözümüz var!
2- Reborn, Repair, Recycle ile döngüsel modada öncü olmaya sözümüz var!
3- Beymen Reborn ile ikonik çanta ve ayakkabıları yeni sahipleriyle buluşturmaya sözümüz var!
4- 2030 yılına kadar koleksiyonlarımızda yer alan sürdürülebilir ürünlerimizi artırmaya sözümüz var!
5- 2030 yılına kadar ambalajlarda kullanılan tek kullanımlık plastiklerin yüzde 8'e düşürülmesine ve kağıttan üretilen tüm ambalajların yüzde 100 FSC sertifikalı olmasına sözümüz var!
6- 2030 yılına kadar sorumlu tedarik zinciri oluşturmaya sözümüz var!
7- Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin (WEPs) imzacısı olarak eşitliğe sözümüz var!
8- Sürdürülebilirlik yaklaşımımızı ortaya koyduğumuz manifestomuzda da ifade ettiğimiz gibi döngüsel modanın içinde, duyarlı, saygılı, adil ve eşitlikçi iş modellerimizle attığımız her adım, hayata geçirdiğimiz her proje, bu dünya için.
“DÜNYAYA SÖZÜMÜZ VAR”
BEYMEN SÖZÜ Beymen Group olarak sürdürülebilirlik konusunda bugüne kadar attığımız adımların yanı sıra gelecek planlarımızı ve hedeflerimizi "Beymen Promise" / "Dünyaya Sözümüz Var" çatısı altında hayata geçiriyoruz. Moda, kendimize yakışanı giymek kadar kendimize yakışanı yapmak. Döngüsel modada öncü olmaya sözümüz var. Beymen Group'un doğaya, topluma ve insana yönelik taahhütlerini kamuoyu ile paylaşıyoruz.
ÇEVRESEL ETKİ İş süreçlerinin her aşamasında sürdürülebilirliğe öncelik veriyoruz. Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etkimizi ölçülebilir şekilde azaltmayı hedefliyoruz. Gelecek kuşaklara daha güzel bir dünya bırakma hedefiyle hareket ediyoruz. Sürdürülebilir moda anlayışımızın çevreye duyarlı, sosyal alanlarda adil ve eşitlikçi, kültürel açıdan saygılı ve ekonomik olarak uygulanabilir iş modellerini kapsadığını vurguluyoruz.
“DÖNGÜSEL MODADA ÖNCÜYÜZ”
REBORN Döngüsel modada öncü olma vizyonuyla lüks ikinci el satış platformu olarak başlattığımız Beymen Reborn projesiyle 2.983 çanta ve 1.452 ayakkabı yeni sahipleriyle buluştu. Temizlik ve tadilat hizmetiyle ürünlerin ömrünün uzatılması hedeflenen Beymen Repair projesini de devreye aldık.
SU TASARRUFU 2024 yılında Private Label ürünlerde kullanılan Jeanologia Denim, LWG, BCI, European Flax, FSC (Lenzing Ecovero, Lenzing Modal, Lenzing Lyocell) sertifikalı sürdürülebilir ürünlerle 400.000 tondan fazla su kullanımının önüne geçildi. Bu oran yaklaşık 160 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar suya denk geliyor.
2050’DE HEDEF NET SIFIR 2024 yılında Beymen Group’un Kapsam 1,2 ve 3 emisyonları toplam 69.821 ton CO₂e olarak ölçüldü. Beymen, 2050 yılına kadar değer zincirinde net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt ediyor.