CEO’nun ikinci yarıya bakışı

ANADOLU GRUBU İCRA BAŞKANI BURAK BAŞARIR, “YIL SONU BEKLENTİMİZİ KORUYORUZ” DİYOR. BORUSAN GRUP CEO’SU ERKAN KAFADAR, GELECEĞE UMUTLA BAKTIKLARINI İFADE EDİYOR. TAM FİNANS CEO’SU HAKAN KARAMANLI, “HER ADIMIMIZ ÖLÇÜLÜ, KONTROLLÜ VE DEĞER ODAKLI OLACAK” DİYOR. TEKNOSA CEO'SU SİTARE SEZGİN, yeni dönem yapay zeka yatırıMLARInA işaret etti. MEDIAMARKT TÜRKİYE CEO’SU HULUSİ ACAR, GELECEĞE GÜVENDİKLERİNİN ALTINI ÇİZİYOR. İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ HAKAN ARAN, EN BÜYÜK ÖZEL BANKA OLARAK EKONOMİYE DESTEKLERİNİN SÜRECEĞİNİ AÇIKLIYOR. ULUDAĞ ENERJİ GRUBU CEO’SU SİNAN ÖKTEM İSE “GELECEĞİN ENERJİ ŞİRKETİ OLMAYA YAKLAŞACAĞIZ” DİYOR.

SELEN KOCABAŞ I s.kocabas@businesslife.com.tr

İŞ DÜNYASI DİRENÇLİ VE ODAKLI

2025 yılının ilk yarısı, küresel ekonomideki dalgalanmalar, jeopolitik gerilimler ve teknolojik dönüşümün hız kesmeyen etkileriyle şekillendi. Polarize dünyanın gündemleri, ticaret ağlarındaki olası yeni dinamikler, enerji piyasalarındaki belirsizlikler, yapay zeka odaklı iş modellerinin yarattığı dönüşüm baskısı ve iklim krizine karşı artan regülasyonlar, birçok sektör için zorlu bir deneme süreci sundu. Ancak tüm bu dinamiklere rağmen iş dünyası 2025’in ikinci yarısına görece temkinli bir iyimserlikle giriyor. Bu iyimserliğin arkasında, kurumların krizlere karşı geliştirdiği stratejik esneklik, dijitalleşme yatırımlarının meyvelerini vermeye başlaması, alternatif iş modelleri ve çalışan deneyimine verilen önemin giderek artması yatıyor. Özellikle KOBİ’lerden çok uluslu şirketlere kadar geniş bir yelpazede, insan odaklı liderlik anlayışının ve sürdürülebilir büyüme stratejilerinin ön plana çıkması, iş dünyasında dirençli bir iyileşmenin sinyallerini veriyor. Örneğin, Avrupa ve Asya pazarlarında faaliyet gösteren birçok üretim şirketi, tedarik zinciri süreçlerini yeniden yapılandırarak yerelleşme ve sürdürülebilir lojistik çözümlerine yöneliyor. Teknoloji şirketleri ise yapay zeka yatırımlarını sadece operasyonel verimlilik, müşteriye yaratılan değer için değil, aynı zamanda etik kullanım ve toplumsal fayda yaratma ekseninde değerlendiriyor. Bu yaklaşım, iş dünyasının yalnızca adaptasyon değil, aynı zamanda dönüşüm motivasyonu taşıdığını da gösteriyor. İş dünyasının önde gelen CEO’larıyla 2025’in ikinci yarısına bakalım.

 

BURAK BAŞARIR I ANADOLU GRUBU İCRA BAŞKANI

“YIL SONU BEKLENTİMİZİ KORUYORUZ”

“Yılın geri kalanı için temkinli bakış açısına sahibiz. Bununla birlikte uzun vadede sürdürülebilir değer yaratmak için kaydettiğimiz ilerlemeye güveniyoruz ve sene başında paylaştığımız 2025 yılı öngörülerimizi aynı şekilde koruyoruz.”

2025 yılının birinci çeyreği, küresel ticaretin geleceğini belirsizleştiren gelişmelerin ön plana çıktığı, süregelen jeopolitik gerilimlerle makroekonomik zorlukların etkisini devam ettirdiği bir dönem oldu. İlk çeyrekte tüketicilerin satın alma gücündeki gerilemenin, faaliyet gösterdiğimiz sektörlere etkisini gözlemledik. Bu zorlayıcı koşullar içerisinde Anadolu Grubu olarak proaktif yönetim anlayışımız, tüketicilerimizle olan yakın bağımız ve dengeli portföy yapımızın katkısıyla 2025 yılına da ciro ve FAVÖK büyümesi elde ederek başladık.

REVİZE YOK

Faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda süregelen dalgalanma ve belirsizliklerin yanı sıra tüketici güvenindeki zayıflığın da devam etmesi nedeniyle yılın geri kalanı için temkinli bakış açısını koruyoruz. Bununla birlikte uzun vadede sürdürülebilir değer yaratmak için kaydettiğimiz ilerlemeye güveniyoruz ve sene başında paylaştığımız 2025 yılı öngörülerimizi aynı şekilde koruyoruz. 2025 yılında da Anadolu Grubu liderlik ekibi olarak en önemli odak alanlarımız müşteri ve tüketicilerimizle yakın bağımızın korunması, pazarlarımızda satın alınabilirliği koruyacak doğru fiyatlama, etkin ürün karması yönetimiyle operasyonel verimlilik, maliyetlerin etkili bir şekilde yönetilmesi, etkin ve disiplinli finansal yönetim, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik çalışmaları olmaya devam edecek. Güçlü finansal yapımız ve uzun vadeli stratejilerimiz sayesinde, riskleri fırsata dönüştürme kararlılığımız devam ediyor.

“İKİNCİ YARIDA  İŞ GÜCÜ MALİYETİ ETKİSİ AZALIR”

MAKUL SEVİYE Migros Grubumuz 2025’in birinci çeyreğinde, gelir büyümesini ve pazar payı kazanımlarını sürdürdü. Kârlılık, artan iş gücü maliyetlerine rağmen yılın ilk çeyreğinde makul bir düzeyde gerçekleşti. İş gücü maliyetlerindeki artışın etkisinin, geçtiğimiz yıl olduğu gibi yılın ikinci yarısında azalma eğilimine gireceğini öngörüyoruz. 2025 yılına ilişkin beklentilerimiz geçerliliğini koruyor.

PAYINI ARTIRDI Otomotiv Grubu içerisinde Çelik Motor, binek araç segmentinde pazar payını artırarak güçlü gelir büyümesi elde etti. Bununla otomotiv grubu genelinde, sektördeki yüksek rekabet ortamının kârlılığımıza olan etkilerini gözlemliyoruz.

 

SİTARE SEZGİN I TEKNOSA CEO’SU

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İŞİMİZİN MERKEZİNDE OLACAK”

“Hayallerimden biri cinsiyet eşitliğinde parmakla gösterilen, karbonsuzlaşma konusunda yol kat etmiş ve döngüsel ekonomiye adını yazdıran bir markaya liderlik etmek. Topluma katkı sağlamak ve sürdürülebilirlik her zaman işimizin merkezinde olmaya devam edecek.”

Teknosa kurulana kadar ülkemizde organize teknoloji perakendeciliği diye bir kavram yoktu. Farklı teknoloji ürün çeşitlerini bir arada bulunduran bir mağaza da yoktu. Türkiye’yi teknoloji marketi konseptiyle tanıştıran ilk markayız. Bu açıdan organize perakendenin gelişimine de öncülük eden bir yanımız var. 2000 yılında 3 ilde sadece 5 mağaza ve 163 çalışanla başlayan yolculuğumuzda şimdi yaygın mağaza ağımız ve 3 bin çalışanımızla sektörümüzde ilklere, yeniliklere imza atmaya devam ediyoruz.

YAPAY ZEKA KATKISI

Son yıllarda özellikle yapay zeka alanına önemli yatırımlar yaptık. Müşteri hizmetlerinde verimlilik ve kaliteyi artırmak için AI destekli chatbot’larımızı Şubat 2024 tarihinde devreye aldık. Otomatik NPS aramaları ile müşteri memnuniyetini ölçerken, AI destekli konuşma analizi sayesinde çağrıların kalitesini ve içeriğini değerlendirebiliyoruz. Önceden yüzde 5’i manuel olarak analiz edilen çağrılar, AI sayesinde artık yüzde 100 kapsama alanına ulaştı. Satış ekiplerimiz için 2024’te ‘Bilge’ adlı yapay zeka destekli satış danışmanı asistanını devreye aldık. Bilge’nin aktif kullanım oranı yüzde 80’e ulaştı, yani satış gücümüzün yüzde 80’i Bilge’yi 7 günün en az 4’ünde aktif olarak kullanıyor.

“EŞİTLİK KIRMIZI ÇİZGİMİZ”

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kırmız çizgimiz. Şirketimizde sürdürülebilir, eşit ve adil yetenek yönetimi planlamaları yapıyoruz. Yönetim kurulunda kadın temsiliyet oranımız yüzde 50’ye yükseldi. Genel müdürlükteki yöneticilerimizin yüzde 52’si ve orta kademe yöneticilerimizin yüzde 41’i kadın çalışanlardan oluşuyor. Merkez kadın çalışan oranımız da yüzde 54,4’e ulaştı. Hayallerimden biri cinsiyet eşitliğinde parmakla gösterilen, karbonsuzlaşma konusunda yol kat etmiş ve döngüsel ekonomiye adını yazdıran bir markaya liderlik etmek. Topluma katkı sağlamak ve sürdürülebilirlik her zaman işimizin merkezinde olmaya devam edecek” dedi.

 

HULUSİ ACAR I MEDIAMARKT TÜRKİYE CEO’SU

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“2021 yılından bu yana sektörde liderliğimizi koruyoruz. MediaMarktSaturn’ün stratejik bir ülkesi durumundayız ve Türkiye olarak Avrupa’da Almanya’dan sonra satış performansı en yüksek ikinci pazar konumundayız. MediaMarkt Türkiye olarak perakendenin dönüşümüne liderlik ederken Türkiye’nin geleceğine de yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

2024 yılında Türkiye’nin en çok tercih edilen elektronik perakendecisi olarak büyümeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettik. Türkiye, Avrupa’da Almanya’dan sonra satış performansı en yüksek ikinci pazar konumuna yükseldi. Avrupa’da 11 ülkede 1.016 mağazayla hizmet veren MediaMarktSaturn, 2024 yılını 22,4 milyar Euro satış geliriyle tamamladı. MediaMarkt Türkiye de 102 mağaza, 4.000 çalışan ve 8 milyon MediaMarkt Club üyesiyle sektöründe lider konumda bulunuyır.

“TÜRKİYE’NİN KATKISI BÜYÜK”

Globalde hem fiziksel mağazalarının gücü hem kişiselleştirme stratejileriyle perakende medya tarafında 48 milyon Euro ek gelir elde ettik. Bu başarıda Türkiye’nin de önemli bir payı var. Türkiye’de en çok tercih edilen elektronik perakendecisi olarak büyümeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ederken, grubun başarısına da önemli katkılar sağladık. MediaMarkt Türkiye olarak perakendenin dönüşümüne liderlik ederken Türkiye’nin geleceğine de yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2023 için Türkiye’nin en çok tercih edilen elektronik perakendecisi olma hedefini koyduk ve bu hedefe 2021 yılında ulaştık. 2021 yılından bu yana sektörde liderliğimizi koruyoruz. Ama biz sadece bu başarıyla yetinmeyerek globalde de Türkiye’nin gücünü gösterdik. Şu anda MediaMarktSaturn’ün stratejik bir ülkesi durumundayız ve Türkiye olarak Avrupa’da Almanya’dan sonra satış performansı en yüksek ikinci pazar konumundayız. Çalışan bağlılığında da Avrupa’da birinci sıradayız. MediaMarkt olarak kazandığımızı Türkiye’ye yatırım olarak geri döndürmeye, omnichannel vizyonumuzla dönüşüme liderlik etmeye ve her temas noktasında müşteriyle daha güçlü bir bağ kurmaya devam edeceğiz. Hedefimiz net: 2027 yılında, ana kategorilerimiz ve tüm kanallarda müşterilerimizin ilk tercihi olmak. Bu hedefe, inovasyondan, kapsayıcılıktan ve sürdürülebilirlikten ödün vermeden, birlikte çalışarak, birlikte büyüyerek ulaşacağız.

 

HAKAN ARAN I İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÖZEL BANKASIYIZ”

“Ülke ekonomisine desteğimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lere ve ihracatçılara özel bir önem atfediyoruz.”

Ülke ekonomisine desteğimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lere ve ihracatçılara özel bir önem atfediyoruz. Mart sonu itibarıyla nakdi KOBİ kredilerindeki pazar payımız 2023 yılsonuna kıyasla 2,2 puan artışla yüzde 21,9’a, gayrinakdi KOBİ kredilerindeki payımız ise 4,1 puan artışla yüzde 22,7’ye yükseldi. İhracat kredilerinde de özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6’a çıkardık.

DÜNYANIN EN İYİ MOBİL BANKACILIK UYGULAMASI

İşCep olarak son 2 yıldır Global Finance tarafından dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçildik. Bankanın dijital müşteri sayısı bu dönemde 16,4 milyona ulaştı. Vadeli tasarruf mevduatı hacminin yüzde 89,6’sı, ihtiyaç kredisi kullandırımlarının da yüzde 91’i dijital kanallar üzerinden gerçekleşti. Tarım, teknoloji ve finans ekseninde bütüncül bir bakışla sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamaya yönelik Tarım İhtisas Şubeleri'ni ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. 1954 yılından bu yana hizmet veren Adana Kozan şubesini bu dönemde yeni konsept ve tasarımıyla Tarım İhtisas Şubesi olarak çiftçilerle buluşturduk.

İHTİSAS ŞUBELERİ

İhtisas şube modelini geçen yıl turizm sektörünü de kapsayacak şekilde genişletmiştik. Son olarak ihtisaslaşmaya yeni bir kulvar ekleyerek Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) özel olarak tasarlanan ilk OSB İhtisas Şubesi’ni Ankara’daki İvedik OSB içerisinde hizmete açtık. İş Bankası’nın sanayi sektörüne verdiği desteği ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin finansal ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme konusundaki kararlılığını gözler önüne seren bu adım, sanayi üretiminin finansal altyapısını güçlendirmeyi ve OSB'lerdeki işletmelerin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Sağlam finansal yapımız ve uzun vadeli değer yaratmaya odaklanan kapsayıcı hizmet anlayışımızla, ülke ekonomisine kesintisiz destek vermeye devam edeceğiz.

“GİRİŞİMCİ DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR”

GİRİŞİMCİLİK ŞUBE MODELİ 2021 yılında hayata geçirilen Girişimcilik Şube Modeli ise başta teknoloji girişimleri olmak üzere girişimcilik ekosisteminin paydaşlarına yönelik ihtiyaç odaklı ürün ve hizmetler sunuyoruz. Bu şubeler aracılığıyla 3.700’ün üzerinde müşteriye hizmet verildi.

KÜRESEL ÖLÇEK Girişimcilik ekosistemindeki varlığımızı özel sermaye yatırımlarının yanında inovatif çözümler üreten teknoloji girişimlerine sunacağımız desteklerle güçlendirmeye devam edeceğiz. Bankamız, ülkemizin yanı sıra Amerika’da Silikon Vadisi’nde ve Hollanda’daki şirketleriyle de bu varlığı İş Grubu olarak küresel ölçeğe taşıdı. Bu çerçevede yapılan 122 adet yatırımın yaklaşık tutarı 400 milyon dolara ulaştı.

YAPAY ZEKA FABRİKASI Teknoloji girişimlerini hızlı ölçeklendirmek adına 2017 yılında başlattığımız Workup Girişimcilik Programına ek olarak 2023 yılında Yapay Zeka Fabrikasını hayata geçirdik. Yapay zeka, tarım, sürdürülebilirlik, oyun teknolojileri dikeylerine öncelik vererek düzenlenen programlardan bugüne kadar 203 girişim mezun oldu. Özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar TL’ye yükseldi

 

SİNAN ÖKTEM I ULUDAĞ ENERJİ GRUBU CEO’SU

“GELECEĞİN ENERJİ ŞİRKETİ OLMAYA YAKLAŞACAĞIZ”

“Yılın ikinci yarısına dair en önemli hedefimiz, Uludağ Enerji’yi geleceğin enerji şirketi vizyonuna biraz daha yaklaştırmak. Hem operasyonel hem stratejik olarak daha çevik, veriye dayalı kararlar alabilen ve topluma değer yaratan yapımızı daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz.”

Enerji sektöründeki dönüşüm hız kesmeden devam ediyor ve biz de bu dönüşüme öncülük etme kararlılığıyla hareket ediyoruz. Özellikle dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve müşteri deneyimi gibi alanlarda planladığımız mevcutta ilerleyen ve yeni projelerle hizmet kalitemizi daha da ileri taşımayı hedefliyoruz. Dağıtım altyapısındaki yatırımlarımız, sürdürülebilir çözümlerimiz, sosyal sorumluluk projelerimiz ajandamızın temel başlıkları arasında yer alıyor.

İKİNCİ YARI YIL AJANDASI

Yılın ikinci yarısında ajandamızın temelini, insan odaklı dijital dönüşüm ve toplumsal faydayı büyütecek sürdürülebilirlik adımları oluşturuyor. Müşteri memnuniyetini sürekli gelişen bir deneyim alanı olarak görüyoruz. Bu kapsamda kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını daha iyi anlayan ve hayatlarını kolaylaştıran çözümleri yaygınlaştıracağız. Tüm bu süreci daha şeffaf ve bütüncül bir zemine oturtmak adına grup bünyemizde hazırladığımız kapsamlı sürdürülebilirlik raporunu da yılın ikinci yarısında kamuoyuyla paylaşacağız. Bu rapor, çevresel ve sosyal performansımızın olduğu kadar geleceğe yönelik taahhütlerimizin de somut bir göstergesi olacak. Yıl içerisinde bölgelerimize yaptığımız yatırımlar da hız kesmeden devam edecek.

“HEDEFLERİ SOMUTLAŞTIRACAĞIZ”

YAKLAŞIM Sektörel bilgi birikimimizi ulusal ve uluslararası arenada duyurmaya kararlıyız. Yeni yatırım planlarımız kapsamında yeşil enerji sertifikalarımız, dijital müşteri platformlarımız ve toplumsal yatırım kapsamında yürüttüğümüz projelerle etkili çalışmalara imza atıyoruz. Faaliyet alanımızı genişletirken, her adımda sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme yaklaşımını benimsiyoruz.

HEDEF En önemli hedefimiz, Uludağ Enerji’yi geleceğin enerji şirketi vizyonuna biraz daha yaklaştırmak. Hem operasyonel hem stratejik olarak daha çevik, veriye dayalı kararlar alabilen ve topluma değer yaratan yapımızı daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

YENİ DÖNEM Bu doğrultuda hizmet sürekliliğini artırmak, müşteri memnuniyetini yeni nesil uygulamalarla ileri taşımak ve çevresel çalışmalarımızı önceliklendiren yatırımları hayata geçirmek en kritik başlıklarımız. Yılın ikinci yarısı, bu hedefleri somutlaştıracağımız bir dönem olacak.

 

ERKAN KAFADAR I BORUSAN GRUP CEO’SU

“GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”

“Başarımızı sürdürülebilir kılmak ve geleceğe yönelik iddiamızı perçinlemek adına, önümüzdeki 3 yıl içinde önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Bu yatırım hamlemizle, enerji, üretim, otomotiv, makine ve güç sistemleri, lojistik ve kurumsal girişim sermayesi alanlarındaki mevcut gücümüzü daha da artırmayı hedefliyoruz. 200 yıl ve ötesine uzanan bir grup olma vizyonumuzla geleceğe umutla bakıyoruz.”

Borusan Grubu, Türkiye’nin sanayileşmesinde, ekonomik kalkınma sürecinde olduğu kadar kültürel ve sosyal gelişiminde de önemli bir role sahip. 257 milyar TL konsolide ciroya ulaştığımız 2024 yılını yüzde 39’luk güçlü bir büyüme ile tamamladık. 2025-2027 yıllarında büyüme ivmemizi daha da yukarılara taşımak ve operasyon alanlarını genişletmek amacıyla toplam 66 milyar TL yatırım yapmayı planlıyoruz.

GENİŞ VE DENGELİ PORTFÖY BAŞARISI

Borusan’ın 2024 yılında elde ettiği başarılı performans, grubun farklı sektörlerdeki güçlü varlığının ve uzun vadeli büyüme stratejisinin bir göstergesi oldu. Bu sonuçlar, aynı zamanda Borusan'ın geniş ve dengeli portföyünün başarısını, değişen pazar koşullarına uyum sağlama yeteneğini açıkça ortaya koyuyor. Borusan 3 yıla yaydığı yatırımlarını faaliyet gösterdiği alanlarda, üretime 26 milyar TL, otomotive 22 milyar TL, enerjiye 6 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 6 milyar TL ve lojistiğe 6 milyar TL olarak planlandı. Bu yatırım Borusan'ın geleceğe olan inancının ve Türkiye ekonomisine duyduğu güvenin de güçlü bir ifadesi olarak stratejik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacak.

SIFIRDAN SEKSENE

2024 yılı, kuruluşumuzun 80. yıl dönümü olması sebebiyle grubumuz için ayrı bir önem taşıdı. ‘0’dan başladık 80'e ulaştık, biz aslında daha yeni başladık’ diyerek köklü geçmişimizi kutladığımız bu özel yılda, kayda değer bir büyüme kaydettiğimiz için büyük mutluluk duyuyoruz. Bu başarı, tüm Borusanlıların azimli çalışmaları ve paydaşlarımızın bize olan güveninin bir göstergesi. Başarımızı sürdürülebilir kılmak ve geleceğe yönelik iddiamızı perçinlemek adına, önümüzdeki 3 yıl içinde önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Bu yatırım hamlemizle, enerji, üretim, otomotiv, makine ve güç sistemleri, lojistik ve kurumsal girişim sermayesi alanlarındaki mevcut gücümüzü daha da artırmayı hedefliyoruz.

“DİNAMİK PORTFÖYLE GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”

HİSSE DEVRİ 2025 yılına istikrarlı bir giriş yapan Borusan Grubu dinamik portföy stratejisi doğrultusunda geçtiğimiz günlerde Borusan Tedarik'in CEVA Logistics’e yüzde 100 hissesinin satışı için hisse devir sözleşmesi imzaladı. Rekabet Kurulu onayının ardından hisse devir sürecinin tamamlanması bekleniyor.

GELECEĞE YATIRIM Köklü geçmişimizden aldığımız güçle geleceğe odaklanarak 200 yıl ve ötesinde varlığını sürdürme vizyonuyla hareket ediyoruz. Borusan’ın sürdürülebilir bir gelecek inşa etme misyonu, 2024 yılında da grubun temel odak noktalarından biri oldu. Türkiye’nin enerji verimliliğine katkıda bulunmak amacıyla 2053 net sıfır hedeflerimiz doğrultusunda karbonsuzlaşma yol haritamızı güçlendirdik. Temiz enerji ve emisyon azaltım projelerine yapılan yatırımlar artırılırken, su yönetimi iyileştirildi, atıkların kaynağında azaltılmasına yönelik tedbirler alındı ve döngüsel ekonomi yaklaşımıyla atık geri dönüşüm projeleri geliştirildi.

 

HAKAN KARAMANLI I TAM FİNANS CEO’SU

“HER ADIMIMIZ ÖLÇÜLÜ, KONTROLLÜ VE DEĞER  ODAKLI OLACAK”

“Müşteri deneyimini uçtan uca dijitalleştirmek en öncelikli konularımızdan biri. Fintek şirketimizin lansmanıyla KOBİ’lere sadece finansal değil, operasyonel olarak da destek vereceğiz. Amacımız bir süper app yaratmak değil ama süper çözüm ortağı olmak. Büyümeye devam edeceğiz ama her adımımız ölçülü, kontrollü ve değer odaklı olacak. Çünkü biz sadece bugünü değil, yarını da tasarlıyoruz.”

Yılın ikinci yarısı bizim için çok kritik. Çünkü artık sadece büyümeyi değil, derinleşmeyi de önceliklendiriyoruz. İlk altı ayda attığımız tohumların meyvesini toplamaya başlayacağız. En önemlisi, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız yeni fintek şirketimizi bu dönemde hayata geçiriyoruz. Bu yapı, Tam Finans’ın sahadaki gücünü dijital zekayla birleştirecek. KOBİ’lerin sadece finansmana değil, ön muhasebe, stok yönetimi, fatura takibi gibi ihtiyaçlarına da çözüm getireceğiz. Amacımız müşterinin sadece nakit ihtiyacını değil, işini yönetme ihtiyacını da karşılayabilmek.

YENİ EŞİK

Aynı zamanda dijital müşteri edinimi tarafında önemli bir eşiği aşıyoruz. BDDK onayımız tamam, sözleşmeler imzalandı. İkinci yarıda uzaktan müşteri edinimini tamamen dijitalleştirmiş olacağız. Ancak bu dijitalleşmeyi sahadan kopmadan yapacağız çünkü biliyoruz ki müşteriyle kurulan temas hala işin kalbi. Bununla birlikte, saha yapılanmamızda da yeni adımlar var. Yeni şubeler açmaya devam edeceğiz. “Ticaret yapılan her yere 100 kilometreden yakın olma” stratejimizi sürdürerek Türkiye’nin dört bir yanındaki mikro KOBİ’lere daha hızlı ve daha etkili ulaşmayı hedefliyoruz. Özetle, ikinci yarı bizim için yalnızca bir takvim dönemi değil; dönüşümün hızlandığı, yeni bir sayfanın açıldığı bir periyot olacak

“İKİNCİ YARIDA HIZLANACAĞIZ”

Bizim için dijitalleşme her ne kadar çok önemli ise de sahadaki temas gücümüzle de kendimizi ispatlamış durumdayız. Hala müşteriyi görmenin, ilişki kurmanın gücüne çok inanıyoruz. En çok sahaya dokunan, yeni şubelerle sürekli o kısmı besleyen bir gücümüz ve yapımız var. Bu yıl planladığımızdan fazla şube açtık, bu motivasyonumuzu sürdürüyoruz. Yeni lokasyonlar devreye giriyor, ekiplerimiz büyüyor. Bunun yanı sıra yapay zeka destekli fiyatlama sistemimizi de sürekli geliştiriyoruz. Alacak takibini müşterilerimize açacak yeni dijital servisler üzerinde çalışıyoruz. Sadece bugünü değil, yarını da hazırlıyoruz. Yilin ikinci yarısının bizim için hızlanma dönemi olacağını düşünüyoruz.

“ÖLÇEKLE BİRLİKTE ETKİYİ DE ARTIRACAĞIZ”

Büyümeyi sadece sayı olarak görmüyoruz. Ölçekle birlikte etkiyi de artırmak istiyoruz. Bugün 49 şube ve 20’nin üzerinde mobil ekiple sahadayız. Yıl sonuna kadar bu sayıyı daha da yukarı çekmeyi hedefliyoruz. Ama asıl amacımız, her yeni lokasyonda sadece var olmak değil, fark yaratmak. Yeni bir fintek şirketimiz olacak. Bu yapı, finansmanın ötesine geçerek KOBİ’nin dijitalleşmesini destekleyecek. Tam Finans’la birlikte çalışacak ama kendi başına da güçlü bir oyuncu olacak. Bunun yanı sıra dijital tahsilat çözümleri, POS sistemleri, kart ürünleri, hatta servis bankacılığı şu anda masamızda. Bunların her biri, sahadaki KOBİ’nin gerçek ihtiyaçlarına dokunabilecek alanlar. Bu yüzden attığımız her adımı “bu gerçekten işe yarar mı?” diye süzgeçten geçiriyoruz. Uluslararası tarafı da ihmal etmiyoruz. MNT-Halan ile birlikte yürüttüğümüz süreçler sayesinde Bulgaristan ve Romanya gibi pazarlarda ciddi fırsatlar gördük. Rekabetin Türkiye’den daha az olduğu, fakat bizim deneyimimizle çok fark yaratabileceğimiz alanları keşfettik. Kısa vadede değil belki ama orta vadede bu ülkelere adım atmayı ciddi ciddi değerlendiriyoruz. Kısacası biz artık ‘Türkiye’de büyüyelim’ fazını geçtik. Şimdi ‘doğru iş modelimizi daha fazla coğrafyada nasıl hayata geçiririz?’ sorusuna odaklanıyoruz. Sahadaki kuvvetimiz, teknolojideki yetkinliğimiz ve finansal disiplini bir arada tutabildiğimiz sürece, bu yapı sadece Türkiye için değil, bölge için de rol model olabilir.

“DOĞRU ZAMANDA DOĞRU ORTAKLARLA YURT DIŞINA AÇILIRIZ”

UÇTAN UCA DİJİTAL PLAN Finansman tarafında zaten güçlü bir noktadayız, ama önümüzdeki dönemde bu yapıyı daha fazla dijitalleştirmek, daha fazla erişilebilir hale getirmek istiyoruz. Kısa vadede, müşteri deneyimini uçtan uca dijitalleştirmek en öncelikli konularımızdan biri. Fintech şirketimizin lansmanıyla birlikte, KOBİ’lere sadece finansal değil, operasyonel olarak da destek vereceğiz. Amacımız bir süper app yaratmak değil ama süper çözüm ortağı olmak.

ORTA VADE Orta vadede, veriye dayalı karar alma süreçlerini hem içeriye hem müşteriye daha görünür kılacağız. Risk izleme, fiyatlama, müşteri segmentasyonu gibi konularda sektörde öncü modeller geliştiriyoruz. Finansman kadar bu modellerin de birer ürün haline gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir diğer hedefimiz, ekiplerimizi daha da güçlendirmek. Sahadaki arkadaşlarımızın motivasyonu, işin yarısı diyebilirim. Bu yüzden insan kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz.

ÖLÇÜLÜ BÜYÜME Aynı zamanda orta vadede bölgesel oyuncu olmak gibi bir vizyonumuz da var. Doğru zamanda, doğru ortaklıklarla yurt dışına açılmaya hazırız. Özetle; büyümeye devam edeceğiz ama her adımımız ölçülü, kontrollü ve değer odaklı olacak. Çünkü biz sadece bugünü değil, yarını da tasarlıyoruz.

 

HASAN ABDULLAH ÖZKAN I EKSUN GIDA CEO’SU

“İHRACAT TEMEL KALDIRAÇ GÖREVİ ÜSTLENİYOR”

“Küresel ölçekte tanınan, güvenilen bir marka haline gelmek bizi hem yerel dalgalanmalara karşı daha dirençli kılıyor hem yeni fırsatlara adapte olabilen bir iş modeli inşa etmemizi sağlıyor. Böylece ihracat, şirketimizin uzun vadeli stratejik büyüme ve rekabet gücünü de pekiştiren temel bir kaldıraç görevi üstleniyor.”

İhracat, genel stratejimizin temel yapı taşlarından birini oluşturuyor. Mevcut pazar ağımızı daha da genişleterek yalnızca şirketimizin büyüme hedeflerine ulaşmayı değil, aynı zamanda küresel gıda güvenliğine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda lojistik altyapımızı ve teknolojik kabiliyetlerimizi sürekli geliştiriyor, her pazara özgü ihtiyaçları anlayarak yenilikçi çözümler sunmaya odaklanıyoruz.

“İŞ BİRLİKLERİYLE HACMİ ARTIRACAĞIZ”

Un sektöründe yakaladığımız ölçek ve kalite avantajını küresel ölçekte daha fazla katma değere dönüştürmek amacıyla ihracata odaklandık. 2024 yılında ihracat hacmimizi yaklaşık yüzde 30 büyüterek ülkemizin 3 milyon tonu aşan un ihracatına doğrudan katkıda bulunduk. İhracatın toplam satışlar içindeki payı yüzde 36 seviyesine ulaştı. Bu yıl da yeni iş birlikleriyle hacmimizi artırmaya devam ediyoruz. 2025 ihracat stratejimizin hem ülke döviz girdisine hem büyüme hedeflerimize önemli bir ivme sağlayacağına inanıyoruz. Sürdürülebilir gıda güvenliğinde küresel bir oyuncu konumumuzu daha da artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Farklı coğrafyalarda faaliyet göstermek, şirketimize ölçek ekonomisi avantajından teknolojik inovasyonlara kadar birçok alanda sürdürülebilir rekabet gücü kazandırıyor. Farklı kültür ve pazar ihtiyaçlarıyla karşılaşmak, ürün kalitemizi ve çeşitliliğimizi sürekli geliştirirken genişleyen lojistik ağlarımız ve uluslararası sertifikasyon süreçlerimiz de operasyonel mükemmeliyet çıtamızı yükseltiyor.

“SOFRALARA LEZZET KATMAYI SÜRDÜRÜYORUZ”

ARTIŞ YAKALADI Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken sofralara lezzet katmayı sürdürdük. Operasyonlarımızı, Eksim değerlerinden beslenen profesyonel bir yönetim anlayışıyla yürüttük. Çeyrek sonunda brüt kârımız, operasyonel kârlılığımız ve bu kalemlere ilişkin marjlarımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış gösterdi.

KÂRLILIK Brüt kâr marjımız yüzde 9,6’dan yüzde 11,3’e, esas faaliyet kâr marjımız yüzde 0,2’den yüzde 1,8’e, operasyonel kârlılığımızı gösteren FAVÖK marjı ise yüzde 1,1’den yüzde 3,1’e yükseldi. Türkiye Muhasebe Standartları 29 (TMS 29) uyarınca hazırlanan finansal verilere göre 87 milyon TL net dönem zararı açıklanmış olsa da enflasyon muhasebesi uygulanmamış verilere göre şirketimiz aynı dönemde 35 milyon TL net dönem kârı elde etti.

BUSINESS LIFE